Sopig källsortering i Edinburgh

IMG_1942Nyligen var jag i Edinburgh i Skottland för att hälsa på min bror som har jobbat där. Det var en mycket fin resa som jag kan berätta mer om en annan gång. Istället tänkte jag fokusera på det underbara ämnet man aldrig kommer ifrån som miljövetare, nämligen SOPSORTERING:

Källsorteringen i Edinburgh var nämligen under all kritik för en relativt bortskämd svensk som jag. Till en början såg man bara den vanliga förpackningsinformationen, att det ska källsorteras enligt X eller Y. Men var? Det var ett stort frågetecken tills jag hittade källsorteringskärl på ett publikt torg. Dock fick jag inte känslan av att det var en källsorteringsvänlig stad då detta var också ett av de få tecken på källsortering jag såg under min vistelse där.

Att i en storstad ha en gemensam källsortering som kommunen(?) tar hand om känns som en modern lösning istället för att alla hyresgästföreningar och bostadsrättsföreningar ska sköta sin egen. Vad tror ni? Har man plats i den offentliga miljön borde det väl fungera. Dessutom är det väl bra om det syns så man får stoltsera med att man är duktig? Kan dock tänka mig att det blir skräpigt, om faktiskt inte den offentliga placeringen får folk att skärpa till sig.

Något britterna är bra på i alla fall är att tillhanda ekologiska alternativ i mataffärerna och det ekologiska utbudet av både caféer och restauranger känns stort. Vi fikade bland annat på ett mysigt fik som hette Earthy café. Det fanns även middagsservering och en liten deli där de sålde närproducerade grönsaker och andra ekologiska matvaruprodukter. Rekommenderas om du kommer till Edinburgh någon gång!

 

2013-04-06

2 reaktioner på ”Sopig källsortering i Edinburgh

  1. På mitt college slänger man allt återvinningsbart i en grön papperskorg, och vad jag har förstått samlas det ihop i vita soppåsar som sedan slängs tillsammans med vanliga sopor, ungefär som med gröna påsen för matrester i Linköping. Sedan får någon stackare på sopverket plocka ut alla vita påsar, slita upp dem, och sortera upp innehållet.

    Än värre är det i vår matsal. Där slängs allt (inklusive matrester, även soppa) i samma stora behållare, men vi har fått upprepade garantier från colleget att det återvinnningsbara som slängs däri faktiskt hamnar på rätt ställe till slut. Låter inte särskilt effektivt att låta arbetare sitta och peta igenom matrestsörjan på jakt efter återvinningsbara förpackningar…

    • Vad jag hörde om Edinburgh efter att jag skrivit posten är att en del material sorteras, precis som du säger, för hand. Men jag fattar ändå inte. Det borde ju vara så mycket enklare att göra som i Sverige. En stor del av ex Liverpools avfall fraktas tydligen till Linköping för att bli fjärrvärme dessutom… Det tycker jag låter som ett dåligt system.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s