Miljö i media – en fråga utan enkelt svar

Miljö. Anledningen till att vi just nu upplever en stagnation i miljöfrågorna när det kommer till människors vilja att agera och politikers frånvaro av progressiva lagförslag, tror jag till viss del kan skyllas på medierna. Nyheter som rör miljöfrågor nedvärderas för att nyhetsvärderingen är alldeles för låg. Aktualiteten känns som om den saknas, det blev en överdos av negativ rapportering. Publiken tröttnade på att höra om katastrofscenarier.

Men är det medias fel? Kan ansvaret ligga någon annanstans? Politiker borde ju följa vad deras väljare vill. Vill väljarna prioritera miljöfrågor? Eller ännu hellre, tänker de tillräckligt långt fram i framtiden och planerar för att våra barn ska få ett bättre samhälle? Vill man vara lite elak och generaliserande kan man ju definitivt påstå att det enda som betyder något är att i den nära samtiden vill man tjäna pengar och tillfredsställa våra basala behov.

Så om media inte skriver om miljö för att publiken inte vill läsa om miljö, vems är ansvaret? När jag lyssnade på en föreläsning slogs jag av tanken på att förhärskande ideologier som finns och det paradigmskifte vi lever i just nu knappast påverkas enkelt av en enda enskild individ. Det är samhället som till viss del förstärker det beteende som vissa lever enligt. Vårt samhälles paradigm är ett köp och släng-samhälle med fokus på de senaste trenderna och en rädsla för att vara utanför. Därför förstärks vårt beteende. Spiralen snurrar snabbare och snabbare och blir snävare ju längre tid som går.

För vem vill vara utanför? Människan är ett flockdjur, med några få undantag, och vi vill gärna identifiera oss med någon annan och inte vara själva. Gör grannen si, vill vi ofta hänga med. Det skulle kunna ses som ängslighet, eller helt enkelt lathet (som jag tidigare diskuterat på den här bloggen). Dessutom har vi en stor bakomliggande faktor. Företag. Multinationella, miljardföretag som i princip har blivit egna organismer som styr mycket av vårt samhälle vare sig det handlar om att påverka vårt köpbeteende eller ändra lagar genom att söka arbetskraft i andra länder. Företag med bara ett mål i sikte, att tjäna pengar – with every means neccessary.

Det gäller även media, stora företag köper upp alla mediebolag och samlar dem under samma tak. Samma ekonomi, samma agenda leder till likriktade budskap. Så frågan om miljö i media är inte helt enkelt. Jag tror ändå att vi som privatpersoner har stor roll att spela bara vi tar vår konsumentmakt på allvar och faktiskt inte försjunker ner i vanmakt, utan gör något med våra åsikter eller tankar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s