Släng inte plast i naturen

IMG_0392

Idag via Facebook och en vän som delade en länk, hittade jag en trailern till en film som heter Midway. Den handlar om något så vanligt som plast. Och fåglar. Speciellt plast i fåglar. Det är något av det värsta jag vet med havet, att det tyvärr är så fyllt med plast. Det mesta som slängs i naturen hamnar till sist i havet. Om det inte bryts ner på vägen dit förstås. Plast bryts inte ned, inte ens i vatten, utan blir bara mindre och mindre beståndsdelar.

Men innan den ens hunnit så långt så hamnar plasten i djurs magar. Det är verkligen ett jättestort problem som jag önskar att jag slapp se ibland. Dissekerar man döda fåglar och andra djur kan man hitta mängder med plast. Det är inte ens särskilt rent i Östersjön. De djur som får i sig plasten dör långsamt och plågsamt, till exempel av svält eller genom ”star gazing”, ett fenomen som tros orsakas av gifterna i plasten. Om det finns något jag skulle uppmana er att göra så är det:

1. använd andra material än plast

2. återvinn den plast du använder!

3. bor du nära en strand kan du vara med på kuststädardagar som ofta anordnas, eller så ordnar du en själv

Länk till filmen: http://vimeo.com/midway/midwayfilm

 

2 reaktioner på ”Släng inte plast i naturen

  1. Tyvärr så är plast ett väldigt bra material för att få ner vikt i transporter. Om vi ska transportera drycker så är det antagligen mer klimatsmart att använda plastflaskor istället för glasflaskor exempelvis. Plast är väldigt bra för massor annat också.

    • Men till ”vanlig” plast räknar jag inte biodegradable plastic. Finns ganska bra sådana produkter nuförtiden men används inte i så stor utsträckning än så länge…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s