Semla – baka själv

semlaHoppas ni alla har njutit av semlor. Själv slog jag på stort och bakade egna i helgen. Enklare än jag trodde faktiskt. Till historien hör att jag för tre år sedan prövade att göra egna och de blev hårda som betong. Dessa blev i alla fall så perfekta man kan önska sig. Jag använde naturligtvis bara ekologiska ingredienser.

 • 75 g smör
 • 2 dl mjölk
 • 25 g jäst
 • 12 dl strösocker
 • 1 krm salt
 • 1 st ägg
 • 7 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 st uppvispat ägg till pensling

Till fyllning hade jag mandelmassa, brödsmulor (från när man gröper ur bullen), grädde och så toppat med vispad grädde och florsocker. Absolutely amazing! Nästa gång ska jag dock leta upp ett recept med kardemumma

Men vill ni ha tips på icke-traditionella semlor med alla möjliga smaker borde ni följa Babettes Kafferi på instagram! Här hittar ni bilderna på nätet om ni inte råkar ha appen.

5 reaktioner på ”Semla – baka själv

 1. Kan du minnas vad du gjorde annorlunda för tre år sedan? Så jag kan undvika att göra samma sak och få betonghårda semlor :p

 2. Håller med, lätt och gott att baka själv. Ett tips är att ta mald mandel och socker i stället för mandelmassa i fyllningen. Det tycker jag blir godare.

   • När jag försökte med mandel och socker blev resultatet oätligt, så var försiktig :p Jag blandade 100g mald mandel (rå?) med 0.5-1dl socker… vet inte om det var för mandligt eller för sockrigt, men spyfärdig blev jag iallafall!

 3. Vi körde på detta kardemumma-recept (dock med bakpulver istället för hjortjornssalt, man bara dubblar mängden) och de blev helt fantastiskt bra:
  http://www.matklubben.se/recept/semlor_med_kesella_13014.html
  (man måste logga in men det är gratis och går på tre sekunder och är helt fritt från störningar i form av reklam etc)

  Mandelmassan brukar jag bara mosa ihop med ovispad grädde, tillräckligt mycket för att den ska bli sådär krämig som man (Jag) vill ha den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s