En lovsång till brödrosten

Ända sedan människan kom på att man kunde baka bröd måste problemet med torrt och äckligt bröd varit ett stort problem. Jag menar, ni vet ju om brödskivan är lite för torr och man försöker maskera det med smör och pålägg? Inte särskilt smakligt. Allra helst vill man ju ha den nybakade känslan, varm och färsk som smakar himmelriket. Men vad gör man då? Att slänga undan gammalt bröd har väl aldrig varit ett särskilt bra alternativ. Därför uppfanns brödrosten. En fantastisk uppfinning för att göra lite gammalt bröd gott igen.

Engelsmännen visste vad de gjorde när de började rosta brödskivor över öppen eld och senare överkonsumera toast.

Men på vägen verkar något ha gått förlorat. Sen när blev det viktigare att producera bröd som ska gå till brödrosten direkt? Annat, ätbart bröd, slängs ut i soporna men vi köper gladeligen på oss ”Rostfranska” och hamstrar tills Bäst-före-datumet säger åt oss att vi inte kan äta brödet längre.

Nej, våra matvanor har blivit väldigt annorlunda med alla nya tekniska påfund som finns nuförtiden. Därmed inte sagt att även jag inte uppskattar en rostmacka ibland… Det är bara lite krångligare att göra rätt om man vill göra så mycket för miljön som möjligt.

rostbröd

En reaktion på ”En lovsång till brödrosten

  1. Det där med att piffa upp torra brödskivor i brödrosten är kanon, och dessutom mycket snabbare än att göra fattiga riddare (också något som ”kräver” vit formfranska trots att det kan gå bra med andra slags bröd också).
    Jag blev så trött på att det var så svårt att hitta något annat än de här rostbröden när jag bodde i England. De smakar ju ingenting och jag vill kunna äta bröd utan att rosta dem.
    I övrigt är brödförpackningarna på tok för stora. Som ensamhushåll åker halva direkt in i frysen, eftersom jag förvisso säkerligen kan, men inte bör äta så mycket bröd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s