Omberg, ädellöv och Supermiljöbloggen

Något jag aldrig brukar missa på våren och sommaren är att åka ut till Omberg vid Vätterns strand och njuta av de härliga bokskogarna som finns där. Bokskogar ger ett visst lugn och inger en känsla av katedraler med högt i tak, släta gråa stammar och fint ljus som sakta silas ned genom löven. Nu har svenska Skogsstyrelsen dragit igång ett samarbete med några Östersjöländer för att öka antalet ädellövskogar (där bok ingår) och jag skrev om det på SMB. Vad jag inte räknade med när jag letade efter bilder att illustrera inlägget med var att jag nu längtar något fruktansvärt till försommarvärme och Omberg.

Förutom att bokskogar är oerhört fina att vistas i gillar även småkryp dem. Så om vi vill bevara de rödlistade arter vi har i Sverige är det en god idé att öka arealen av ädellövskogar. Till exempel skulle vi kanske äntligen göra Omberg till en nationalpark!?

Här nedan följer min artikel från Supermiljöbloggen:

Fler ädellövträd ska öka den biologiska mångfalden

Skrivet av Katarina Tagesson den 1 februari 2013 kl. 15:00

Nu ska Östersjöländerna tillsammans skapa möjlighet för fler ädellövskogar. Det är Skogsstyrelsen som skapar ett nätverk för ökad biologisk mångfald i och med skogar med ädellövträd.

Syftet med att skapa möjlighet för fler ädellövträd är att de har höga värden för biologisk mångfald och rekreationsmöjligheter. Cirka 50 procent av Sveriges rödlistade arter lever i ädellövskogar och därför är det viktigt för deras överlevnad om antalet skogar med ädellövträd ökar.

Nätverket är officiellt sedan ett avtal signerades i Polen av bland annat Skogsstyrelsens generaldirektör Monika Stridsman och diverse organisationer från Kaliningrad (Ryssland), Litauen, Polen och Tyskland.

Som ädellövträd räknas Bok, Alm, Ask, Ek, Lönn och Lind. De är hårda träslag som oftast har ett stort ekonomiskt värde. De växer heller inte norr om Norrlandsgränsen (Limes Norrlandicus), den biologiska gräns som går genom Värmland och Gästrikland.

Foto: Donar Reiskoffer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s