Att läsa teoretiskt sådant man gör i praktiken – medier och miljö

Just nu fylls mitt huvud på nytt av föreläsningar och ny litteratur. Dessutom ett ganska okänt ämne för mig när det kommer till studiesammanhang, dock känns allt onekligen välbekant från livet med medier. Men att använda sig av medier i den vardagliga lunken och sedan faktiskt ägna tid åt att studera medier, det är stor skillnad. Att faktiskt lyssna till en kunnig lärare som berättar om ämnen på ett analyserande sätt när man själv bara: ”ja, TVn. Den kollar man ju på ibland.” Att det finns en anledning till att SVT har både Rapport och Aktuellt och att de ligger i tablån på just de tiderna de gör. Har du funderat närmare över det?

I alla fall, jag studerar alltså ”Medier i tid och rum”. Det betyder att de första föreläsningarna i princip har gått igenom radion, TVn och fotografiets historia. Och lite allmän mediehistoria. Samt mycket diskussioner kring begreppet media. Vad det innefattar, betyder, hur det utvecklas… Ja, du fattar. Trots allt detta är det fortfarande lite svårt att greppa. Speciellt som man hela tiden bör betänka att mina lärare ganska tydligt har ett västerländskt, till och med nordeuropeiskt perspektiv. Det kanske inte är så konstigt att man fokuserar på USA, Storbritannien och Sverige när vi trots allt befinner oss i Sverige, med svenska lärare och läser om medier som ofta har sitt ursprung här. Dock kan jag inte komma från tanken att det är just detta synsätt som bidrar till våra största problem, vare sig det rör sig om bankkris, dagstidningsnedläggningskris eller klimatkris.

Vad jag kan säga om själva utbildningen i stort är i alla fall att hittills är lärarna proffsiga, de håller i föreläsningarna på ett pedagogiskt sätt och de forskar alla om det de pratar om. Jag har tyvärr varit med om föreläsare som inte alltid hållit lika hög och jämn kvalitet.

Dock saknar jag mitt miljöperspektiv. Naturligtvis upprätthåller jag det i och med att jag fortfarande är samma person med miljövetarbakgrund och stor nördighet, jag tillämpar allt jag lär mig om medier och kommunikation på det jag redan kan om miljö. Men det blir liksom inte samma sak när man dels inte kan prata om det med sina studiekompisar och dels inte kan tillämpa det i praktiken. Ja, det skulle väl vara här och på twitter då…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s