Konferens om grön teknik och gröna företag

Jag har varit på GIN-konferens som i år handlade om grön teknik och företag som gör vår framtid lite bättre genom att jobba med grön teknik redan idag. Nedan följer en kort sammanfattning!

GIN 2012 Greening of Industries Network Conference – Support you future today

Elisabeth Nilsson, landshövding, Helen Dannetun, rektor för LiU och Maria-Laura Franco-García, GIN höll invigningstal. Elisabeth Nilsson har tydligen ett förflutet inom miljöteknik I gruvbranschen, det hade man gärna hört mer om. Helen Dannetun pratade om LiUs femteplats på den internationella miljörankningen över världens miljövänligaste universitet och att vi numera har ett excellensområde kallat LiU Sustainable.

Sen talade handelsminister Ewa Björling om vår export av grön teknik. Hur viktigt det är och att det är en förlust varje gång ett grönt patent inte går till export.
Till sist var Petra Hammarstedt inbjuden att prata om sitt företag Qlean Scandinavia AB. Hur hon hade gått från idé till produkt och sedan vidare till att tillsammans med forskare på LiU utveckla företaget ytterligare.

Därefter har konferensen varit fylld av olika sessioner man kunnat välja fritt mellan. Sammanlagt fanns det 24 stycken plus sex ”Jam Sessions” på plats ute hos företag i Östergötland. Jag var på Flygvapenmuseet och deltog i SAABs ”Beat ICT swords into sustainability ploughshares”. Det var en eftermiddag fylld med föreläsningar av Carl-Johan Koivisto och Johan Andersson från Saab, Per Everhill från Tekniska verken och Anton Johansson från Twingly och Headler. Därpå följde intressanta diskussioner om information och kommunikationsteknik som i slutet av dagen kort sammanfattades i att för en grönare stad behövs ICT och större andel ”sharing”/delande av kunskap och teknologi.

Även om det vissa gånger var forskare som presenterade sina forskningsartiklar väldigt initierat och man inte riktigt kunde hänga med som lekman var det en väldigt bra och intressant konferens!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s