Svenskt korallrev håller på att dö

Detta inlägg kommer från Supermiljöbloggen där jag också brukar skriva (http://www.supermiljobloggen.se/2012/10/norska-koraller-ska-radda-svenskt-rev.html):

Sveriges korallrev håller sakta på att förtvina bort. I ett försök att rädda Säckenrevet har ett forskningsprojekt som syftar till att transplantera friska norska koraller satts igång. 

– Att vi har kallvattenkorallrev i Sverige har varit känt sedan mitten på 1920-talet. Då kunde man hitta levande korall på tre platser i Kosterfjorden. Idag återstår bara Säckenrevet i Kosterfjorden och det är i dåligt skick, säger marinbiologen och forskaren Mikael Dahl.

Marinbiolog Lisbeth Jonsson från Göteborgs universitet leder arbetet med att samla in friska korallfragment från norska Tistelrevet bara någon mil bort och placera ut dem på ställningar i Säckenrevet.

– Det här är en teknik man använt sig av i tropiska rev, vi har överfört tekniken till kallvattenskorallerna, säger Lisbeth Jonsson.

Anledningen till att korallerna dör är att de förstörs av fisketrålare som drar fram över botten. Men det beror också på att haven blir alltmer övergödda och att sedimenteringen blir större. När korallerna inte får nöring dör de, övertäckta av sediment.

Du kan höra mer i Vetenskapsradion Klotets sänding från 24/10 här.

Närbild på polyper. Foto: Pål Buhl-Mortenssen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s