Skidsemester lite miljövänligare

Jag är ett stort fan av vinter och snö och tillbringar gärna mycket tid på en snowboard eller längdskidor. Men hur kombinerar jag detta med mitt miljöintresse? I nuläget tycker jag att det är ganska svårt att vara en miljövänlig vintersportare, det krävs oftast bil, diverse preparering av snö och snökanoner. För att inte tala om vilket ingrepp på naturen en skidanläggning innebär.

Men när man nu sitter i varma augusti och känner sig lite sugen på vinter kan det vara värt att försöka planera skidsemestern med lite eftertanke. Själv fördrar jag Ramundberget, endast äkta vara (dvs snö från himlen och inget annat) och litet och gulligt. Men för att ta sig dit krävs det bil eller flyg, om man inte vill släpa packning på bussen Härjedalingen. Mest optimalt ur miljövänlig resesynpunkt är väl att ta tåget till Åre, station mitt i byn och nära till liftar, affärer och nattliv.

Utrustningen är ju också väldigt viktig! Själv äger jag min egen snowboardutrustning, hyrde endast några få gånger i början. Fördelen med att hyra är väl kanske att mängden åkning per säsong, när jag äger min egen snowboard åker jag kanske inte lika mycket även om jag behåller den i flera år. Men produktionen då? Det börjar komma fler skidor och snowboards med miljömärkningar. Jag vet att Stadium har haft någon slags märkning på vissa modeller men vad innebär det egentligen? Som miljövetare är jag visserligen glad över att fler marknadsför sig med hjälp av miljömedvetenhet men samtidigt är jag försiktig om det inte är välkända märkningar.

På skidsajten Freeride kan man läsa om ett amerikansk märke som tydligen tillverkar ”världens första miljövänliga skida”. Jättekul! De använder sig uteslutande av spillmaterial till skidan Green Life och det är ju bra. Men jag har för mig att det redan finns ett företag som tillverkar miljövänliga(re) snowboards också? Kanske i Schweiz eller Österrike, någon som vet mer?

Ja, det är bara några saker man kan tänka på. Nu återgår vi till det sista av sommaren, va?

En reaktion på ”Skidsemester lite miljövänligare

  1. att köra skidor / snowboard är tyvärr en av det hobbies som medför i särklass störst miljöpåverkan. förbruking av natur är mycket stort – det gå ju inte att bygga skidanläggningar i osensibla omeraden. lifterna förbruker förbastkad mycket energie. massorna som flyttas i en vanlig skidanläggning motsvara byggde av flera kilometer motorväg – fast dågligen. da känns tankerna om vad man har för material och hur man reser dit helt tänk från fel ände…. men visst, ja har det ochså svart att sta ut med den svenska vintern och det är kul.
    Det enda miljövänligt sätt är ju skiröjning – att åker skidor backom en häst. om du gör det i en kvart och ser hur svettig hästen bli första du hur mycket energie en lift faktisk kräver…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s