Konsten att kompostera smart, med två komposter

I vår familj har vi två komposter. Tro’t eller ej, men det behövs faktiskt. Och det är inte på grund av att vi är extra miljönördiga utan att det inte är helt enkelt att kompostera så mycket man vill.

För Linköpings kommun (och flera andra kommuner i Östergötland) har numera ordnat att man kan slänga kompost i den vanliga soptunnan om man använder deras gröna påsar. Väl framme tar man tillvara de gröna påsarna och rötar komposten till mer biogas. Ganska smart! Och i den komposten slänger vi nu alltså allt det vi inte slänger i vår vanliga kompost hemma i trädgården. Till exempel ben, kött, plast som är ”biodegradable” och äggskal. Detta har vi tidigare ”ratat” på grund av lathet och smidighet, skal och ben blir ju inte till jord lika fort. Det är ju inte så snyggt med äggskal i rabatten (som vi fick stå ut med en sommar efter att ha tagit komposten för tidigt!).

Men rent praktiskt fungerar det jättebra. Vi har helt enkelt två burkar för överblivna matrester. Kan man så går det! Det känns ju onekligen bättre att kompostera mera, även om det kanske på sin höjd tar cirka 5 minuter extra i veckan.

Vår vanliga kompost

Och kommunens kompost

3 reaktioner på ”Konsten att kompostera smart, med två komposter

  1. Hej,
    Vi har hönor så de äter upp det allra mesta. Tom äggskalen så det är inte ett problem. Dock äter de inte bananskal och liknande. Och det känns på något sätt onödigt att skicka i ett par skal i en påse som sedan skickas till rötning. Måste man fylla på mycket i en egen kompost eller räcker det med sådant inte hönsen äter?
    /Catarina

    • Nej, det är bara att lägga det som går åt på nått annat sätt i en varmkompost och röra runt ibland. När det förmultnat tillräckligt är det bara att använda jorden! Dock kan det ju vara värt att veta att bananskal och ben tar längre tid att förmultna. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s