Mini-aktion: flyersutdelning i närområdet

När jag pratar miljöfrågor som mest så är det på internet. Jag gillar att skriva helt enkelt och här når jag ut till många på en och samma gång. Det är inte ofta jag är aktivisttypen som går i demonstrationståg, kör carrot-mob eller delar ut infoblad på stan. Men i torsdags genomförde jag min alldeles egna lilla aktion, på hemmaplan.

Det började med att jag skulle skriva en artikel till Supermiljöbloggen om biltvättar, sen bloggade jag om det här nedan och det slutade med att jag ringde till Linköpings kommun för mer information. Miljöinspektören jag pratade med sa att hon kunde skriva ut deras informationsblankett så jag bad om 50 exemplar, hämtade upp dem i kommunhuset och sen gav jag mig ut i villaområdet Hjulsbro. Varje synlig brevlåga fick ett informationsblad.

Kul att göra något aktivt, men samtidigt så undrar jag nu hur många som läste det, funderade över saken och sen faktiskt ändrade sitt beteende? Tänkte: ”jag ska nog åka till en bilhall istället för att tvätta bilen på gatan nästa gång”. På internet får man ju så mycket mer gensvar. När jag skrev om det på twitter var det genast några som kommenterade och ”re-tweetade”, sånt är kul! Nu vet jag ju inte alls vad folk tycker och tänker kring att tvätta bilen.

Att prata med folk var något jag upplevde som väldigt positivt den månad jag var ute med Naturskyddsföreningen och Skeppsholmsgården och kampanjade om havet. Vi seglade till tio hamnar och väl på plats hade vi utställning, tipspromenad och lite aktiviteter. Även om man ibland fick svåra frågor (bland annat hamnade jag i en livlig debatt om vargjakt…) så var de flesta glada och man fick en sådan härlig känsla.

Men det är också en fråga om avvägningen mellan roligt eller faktafyllt. Vad lämpar sig bäst? Tidsaspekten är även den viktig. Under havskampanjen var det meningen att det skulle vara roligt och ta tid, det var sommar och folk kunde strosa omkring och ta det i sin egen takt. Men skulle jag knacka dörr här i området och prata med folk tror jag att det skulle ta alldeles för mycket tid i förhållande till hur många personer man hinner nå. Bättre då att använda sig av kommunens material och lägga ett infoblad i brevlådan. Så når man fler på ett enkelt sätt.

I alla fall, det var kul att göra något annorlunda. Blogga om miljöfrågor gör jag ju nästan dagligen, skönt att vara aktiv på annat sätt också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s