Jordgubbar året runt?

Ibland undrar jag var som har gått fel i vårt samhälle. Varför vi tror att det ska vara en självklarhet att vi har tillgång till allt, precis nu, jämt. Kosta vad det kosta vill (fast helst ska det ju vara superbilligt). När slutade det att vara common sense att apelsiner inte växer året om och tomaterna trivs bäst i solsken, inte i växthus?

Så jag tänkte specifikt fördjupa mitt resonemang med jordgubbar. Denna ursvenska delikatess vi formligen badar i under sommarmånaderna. Vi vet alla hur gott det kan vara, när de är nyplockade, mjuka, syrliga och söta på samma gång. Eftersom vi faktiskt äter så många varje år borde vi ju vara experter på perfekt jordgubbssmak.

Men varför är det så att det alltid, oavsett årstid och temperatur utanför fönstret, finns jordgubbar i mataffären? Jag blev själv bjuden på jordgubbar som efterrätt häromdagen. Och det är svårt att beskriva smakupplevelsen. Man har en bild i huvudet av den perfekta jordgubben och så blir man så totalt besviken! Vinterjordgubbar som odlas utomlands, kanske friland eller i växthus, och sedan importeras (vilket medför tidig skörd och ”mogning” under transporten) är och kommer aldrig vara lika gott som svenska säsongsjordgubbar.

Nej, det finns en anledning till att jag inte äter jordgubbar från andra länder. Man skulle kunna tro att det är miljöfrågan som är min största drivkraft, men det är nog snarare smaken som väger över. Men miljöaspekten är ändå viktigt. Är det så stor grej att alltid har tillgång till allt att man kan överse med både smak, miljö och pris?

Jag tycker det ger en extra dimension att behöva vänta till sommaren innan jag kan njuta av jordgubbar igen. Annars kan jag ju alltid ta ut förra årets skörd ur frysen och göra jordgubbskräm, gott det också!

2 reaktioner på ”Jordgubbar året runt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s