Öppet brev om jätteräkor till Peter Edgars på Ica Signalen i Linköping

Öppet brev till butikschef Peter Edgars på Ica Signalen i Linköping:

Hej!

Med anledning av Anti-Scampidagen i lördags, instiftad av Naturskyddsföreningen, var jag på Ica Signalen och kollade igenom ert utbud. Döm om min besvikelse när jag såg att ni säljer fem olika sorters jätteräkor. När jag påtalade detta i fiskdisken sade sig de vara ovetandes om detta och sa att jag skulle ta upp detta med dig.

Enligt WWFs Fiskguide 2012 är jätteräkor/scampi rödlistade och man rekommenderas starkt att undvika dessa. Jag tycker det är synd att Ica som har ett förhållandevis bra miljöutbud fortfarande säljer jätteräkor. Hoppas att ni gör något åt detta och tar bort dem ur ert sortiment!

Tropiska jätteräkor (även kallade tigerräka, scampi och gambas) påverkar inte bara miljön negativt utan också befolkningen som bor där. Jätteräkorna odlas i dammar och där dessa anläggs förstörs ekologiskt viktig mangroveskog och även åkermark. Ungefär hälften av all mangrove har idag försvunnit för att göra plats till dessa odlingar. Konsekvensen av denna skövling blir att skyddet mot tsunamis försvinner, biodiversiteten minskar och att befolkningen som tidigare kunnat leva på fiske eller jordbruk förlorar sin möjlighet att försörja sig. Odlingarna är också starkt förknippade med våld, övergrepp och andra brott mot mänskliga rättigheter.

I dammarna odlas räkorna så tätt att sjukdomar lätt frodas. Därför används ofta giftiga kemikalier och antibiotika, vilket påverkar hälsan negativt för de som jobbar vid räkodlingarna. På vissa platser förekommer det även att vatten sprutas in i jätteräkorna innan de skickas vidare till försäljning, för att de ska väga mer och på så sätt ge mer pengar. Efter några år är dammarna uttjänta och räkodlingarna flyttar vidare till nästa plats. Kvar står lokalbefolkningen med förstörd natur och utan försörjningsmöjligheter.

Mer information:

En reaktion på ”Öppet brev om jätteräkor till Peter Edgars på Ica Signalen i Linköping

  1. Hej
    kul att du engagerar dig och är observant, är nyfiken på om/vad du fick för respons på ditt mail till Ica Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s