Växthus ska drivas av spillvärme och koldioxid från Tekniska verken

I Linköping kommer det byggas ett unikt växthus. Plantagon blir nu verklighet, bredvid Tekniska verken. Med direktkoppling till deras spillvärme och koldioxid ska man nu börja odla grönsaker på höjden, precis invid E4:an. Jag skrev om det för drygt ett år sedan (Ny växthusglob i Linköping kan bli verklighet) och om ett år ska det vara klart. Gissa vem som vill gå på studiebesök?!

Det är tänkt att Tekniska verkens överblivna koldioxidgas ska ledas från biogasanläggningen till växthuset. Gasen ska sedan användas till växternas fotosyntes medan spillvärmen ska värma upp den jättelika byggnaden.

– Det blir ett bättre system. Som läget är nu går resurser till spillo. Det är bra om den värmen kan användas, säger Stefan Jakobsson, affärsutvecklingschef på Tekniska verken.

Han poängterar att det är värmen som är den viktiga byggstenen i samarbetet.

– Den stora grejen för oss är att vi kan tillvarata spillvärme från biogasanläggningen för uppvärmning av växthuset. Koldioxiden är en elegant men ganska liten fördel, säger Stefan Jakobsson.

Från Corren.se 2012-02-09

Jag twittrade lite med Muharrem Demirok (c), kommunalråd i Linköping och uttryckte en önskan om ett grönt Silicon Valley i Linköping. Han har praktiskt taget lovat mig att det ska bli verklighet! ;)

3 reaktioner på ”Växthus ska drivas av spillvärme och koldioxid från Tekniska verken

  1. Det är bra att de gör ett sådant. Men den där bilden är ju lite konstig. Linköping ser ju inte ut sådär. Dvs inte skyskraporna. Kanske om 30 år om nu Linköping verkligen växer så snabbt.

  2. Vad menar du med ett grönt silicon valley? Jag har bott där på 90-talet, minns inte att det var grönare där än någon annanstans?

    • Jag menar innovationskänslan som fanns/finns(?) i Silicon Valley, fast en grön sådan, i Linköping. Och med grön menar jag inte färgen utan fokus på miljö- och hållbarshetsinnovationer/företag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s