Skor som miljöbov, gore-tex och Naturskyddsföreningen

Skor är väl något ganska harmlöst? Man har dem på fötterna, antingen ska de vara bekväma eller snygga. Helst både och. På vintern ska de helst vara varma, bekväma och snygga. Men man tänker inte så mycket på dess miljöpåverkan. Trots det är de ganska stora bovar.

Jag köpte nyligen tygskor, så kallade sneakers, i gore-tex med foder för att även på vintern kunna ha min favoritstil på skorna. Nöjd och varm om fötterna tänkte jag att nu var jag i alla fall duktig som var praktisk och tänkte ett steg längre. Men naturligtvis tänkte jag ändå lite för kort… Fick påpekandet att de kunde innehålla flourmiljögifter. Eller för att citera Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen: ”Men – har du frågat Tretorn vad som finns i gore-texen…? #fluormiljögifteroftastoreglerade” (ja, det var en hash-tag från twitter).

Nej, det hade jag ju inte gjort förstås. En snabb googling gav mig kanske inte riktigt ett tillfredsställande svar. Även om vissa nog hade nöjt sig. Gore-tex själva svarar så här på frågan om deras produkter är miljövänliga:

 Ja, på grund av deras långa livslängd. Det är den bästa måttstocken om du vill göra ett miljömässigt sunt val när du köper funktionella kläder, skor och accessoarer.

Tack vare vårt val av avancerade material som PTFE och de bästa tillverkningsprocesser kan vi erbjuda produkter av högsta kvalitet som är extremt hållbara. Hållbarheten gör det möjligt att använda slutprodukten länge. Det leder i sin tur till betydande besparingar när det gäller råvaror och energi, som annars skulle gått åt för att tillverka flera men mycket mer kortlivade produkter.

Inget om deras användning av gifter alltså. De uppger också att den största miljöpåverkan sker under produktion och slutbehandlingen av de olika materialen. Det kommer lite längre ner i texten:

 I motsats till de flesta andra plastmaterial är inte PTFE (polytetrafluoroeten) – råmaterialet i membranet – tillverkat av eller behandlat med mjukningsmedel eller stabiliseringsmedel. Det innehåller inte rester av tungmetaller, organiska tennföreningar eller ftalater.

Kanske får jag nöja mig med det. För köpt är ju köpt. Nästa gång kommer jag nog i alla fall komma ihåg att kolla miljö, livslängd och bekvämlighet. För att inte glömma snygghet! Dock, dessa skor kommer nog inte gå sönder i första taget och behöva kasseras. Det är också ett stort miljöproblem.

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en undersökning där de kollade på gifter i plastskor, typ foppa-tofflor och flip-flops. Det visade sig att flera innehöll höga halter av det hormonstörande ämnet ftalater. Men nu vill de ta det hela ett steg längre.

Nu undersöker Bra Miljöval-kontoret om kemikalierester och miljöpåverkan från skor vore en viktig fråga att fokusera på och undrar vad du tycker.

Svara gärna på deras enkät, här, tack! Själv hoppas jag på fler varma, bekväma och snygga miljövänliga skor i framtiden, som håller länge.

4 reaktioner på ”Skor som miljöbov, gore-tex och Naturskyddsföreningen

  1. Vad menar du med fluormiljögifter? PFTE (råmaterial i både GoreTex och Teflon) innehåller ju en hel del fluor. Det är i grunden samma material som vanliga plastkassar, fast med fluor där det normalt är väte.

    • Jag är inte helt säker, jag kan bara om ”miljögifter” som stort paraplybegrepp men har tyvärr mer dimmiga föreställningar om de olika sorterna. Det var Mikael Karlsson som påpekade flourmiljögifter. Jag lär få en hel del skit för mitt köp känner jag, det märker jag redan på twitter ;)

  2. Jag har spanat in märket ”El Naturalista” och fastnat för flera av deras skomodeller. De marknadsför ju sina skor som ”gröna” men man blir ju lite misstänksam om det stämmer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s