Om kött

Jag tänkte våga mig på att faktiskt skriva om kött och miljö. Annars är det en debatt som ofta blossar upp och lockar till sig styvnackade tyckare från båda lägren. För antingen äter man kött eller så gör man det inte. Man kan vara emot kött av flera anledningar, till exempel för att man ogillar köttindustrins hantering av djur eller för att det är ganska omiljövänligt.

Själv är jag lite ambivalent i den frågan. Jag är inte uttalad vegetarian, men samtidigt är jag heller inte helt övertygad om köttets centrala plats på middagsbordet. När jag själv lagar man blir det oftast kyckling eller vegetariskt och de gånger jag köper kött är det alltid ekologiskt kött från Sverige.

Jag har dock en teori som jag lever efter, inspirerad av en bekant som bara ”åt sådant hon kunde döda själv” (dvs skaldjur kunde hon äta exempelvis). Att om man nu ska äta kött bör man ta sitt eget ansvar att dels se till att djurproduktionen är så schysst det bara går, djuren ska undvika nödvändigt lidande och de ska leva ett så bra liv som möjligt. Men dels också att man ska vara beredd på att kunna se ett djur dödas och sedan ta hand om kroppen.

Skräckexemplet för mig är när jag såg en tv-serie en gång om brittiska skolungdomar som trodde att kött kom i plastförpackningar och inte från djur.

Det hela ledde till att jag i helgen följde med hem till en bekant som är jägare och hade en hjort hängandes i garaget. Den hade blivit hängmörad i tio dagar och skulle nu styckas. Jag var med genom hela processen till filé, innanlår och andra köttbitar. Ett mycket lärorikt tillfälle som visade att jag faktiskt är beredd att själv göra det. Framför allt för att jag själv sen innan haft lite svårt att veta var olika köttbitar sitter på en kropp. Dessutom är det viktigt för mig att man tar tillvara på allt kött och inte låter något gå till spillo. I vanliga fall brukar man göra köttfärs av resterna, men man kan också göra grytbitar.

Nu kanske några läsare anser att det fortfarande är fel att äta kött, ni får tycka precis som ni vill. Jag har bara tagit chansen att förklara hur jag ser på saken!

Några av alla dessa kor som finns i Sverige

2 reaktioner på ”Om kött

  1. Det du skriver om att ta han om hela djuret tycker jag att vi borde bli duktigare på!
    Jag kallar mig själv för vegetarian utåt för att slippa bli bjuden på kött och om jag väljer att äta kött så är det antingen bosarpkyckling eller, om jag har vägarna förbi, nöt från grönko i säffle. Men jag är dagligen i kontakt med döda djur i alla fall. Detta är för att jag är övertygad om att vi inte kan få världens, inte ens Sveriges befolkning att sluta äta kött. Detta för att vi måste ta vara på allt från djuret, inte bara köttet! Hudarna är otroligt viktiga, de ger oss ett slitstarkt material att skyla oss med, en skinnjacka, ett par läderkängor, en fårfäll att lägga i barnvagnen. Allt detta kan vi få av spill produkter från kött industrin.

    Det gäller bara att vi vet vad vi ska göra med det, dissa kromgarvning inte lädret!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s