Klimatet och Durban, en besvikelse

För ett tag sedan var jag på Klimatforum 2011, en konferens anordnad av SMHI och Naturvårdsverket. Där fick vi höra om det vetenskapliga läget och hur vi ska fortsätta arbetet med klimatet.

Det är alltid intressant att komma och lyssna på bra talare, naturligtvis var det svårt att inte gilla Hans Roslings presentation. Han började med att säga att han inte kunde något om klimat men lyckades ändå få mig, som miljövetare, att tycka att han uttryckte det bäst av alla. Klimatet är viktigt!

I spåren efter klimattoppmötet i Durban, det som tog slut igår, med en halvmesyr till överenskommelse som dessutom kommer leda till att vi får 3,5 graders uppvärmning av klotet, är det bara att sadla om och satsa på nytt.

Vad jag allra helst skulle vilja se är att Europa tar täten, skriver ett eget avtal som i mångt och mycket liknar Kyotoprotokollet och kör igång med att minska våra växthusgasutsläpp. Sverige tappar platser på rankingen över hur bra vår klimatpolitik är trots att vi har väldigt låga utsläpp på grund av vår energimix med många källor som är fria från koldioxiutsläpp. Alltså behövs det politiskt styre! Det går att få ett koldioxidfritt samhälle och ändå ha stor sysselsättning och vara konkurrenskraftiga. Framför allt så behövs det om vi inte vill råka ut för väldigt stora förändringar i vårt klimat. Vi kan visa att det går!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s