… och en eftermiddag med Rädda mannen

(Fortsättningen på Rädda mannen. Tidigare inlägg kan läsas här och här.)

Efter en god, men kall, lunch bestående av rödbetsbiffar och dejt med twitterdeltagarna så var det dags för seminarier. Jag gick på Så kan företag gå före:

”För att kunna byta ut skadliga kemikalier behövs kunskap om vilka kemikalier som behöver bytas ut och vilka alternativ som finns. SIN-listan (Substitute It Now) kan vara ett stöd för företag som vill  undvika att deras produkter blir framtida miljöskandaler. Andra företag försöker skapa nya kemikalier från grunden, med mindre påverkan på miljön. Att välja bort ämnen från produkter kan företag göra av olika skäl, för att minska riskerna för miljö och hälsa eller för att inte behöva lägga resurser på stora investeringar för att ta hand om oönskade produkter.”

Och vad kan man säga om det här? Det låter bra, men seminariet var både intressant och intetsägande. Man kan ju inte komma från det faktum att företag till syvende och sist vill tjäna pengar. När jag ställde en fråga till Iain Brunning från Boots om varför de inte ville gå över till ekologiskt så slingrade han sig lite. Han menade att man ju fortfarande måste hålla koll på efterfrågan. Att kunderna inte bara efterfrågar ekologiska produkter, men ”vanlliga” produkter som inte är giftiga.

Jag måste säga att jag inte riktigt håller med om det. Okej, det kanske fortfarande är lite överkurs att handla ekologiskt. Men om nu företag lägger ner så mycket tid på att försöka vara lite bättre och samtidigt gör reklam för sina produkter så kan man väl lika gärna ta det till nästa nivå och göra det populärt, trendigt, inne?

Kristina Nyhlén från Hardford hade väl kanske en lite bättre approach på det hela. De har både ekologiska produkter och ”vanliga” som de försökte hitta bra ingredienser till. Dock sa hon att de ekologiska produkterna bara stod för 0,5 % av den totala försäljning. Tråkigt att det ska behöva vara så, tycker jag.

Sedan avslutades konferensen med två paneldebatter. Först debatterade forskare och företagsrepresentanter om saker som framkommit under dagen och sedan följde fyra politiker.

Matilda Ernkrans (s), Irene Oscarsson (kd), Lars Hjälmered (m) och Jens Holm (v). Fyra politiker och fyra röster som mest pratar politik tycker jag. Paneldebatter är oftast svåra på det sättet. Man säger sitt, besvarar andras påståenden med sina åsikter och så framkommer det inte så mycket nytt.

Sammanfattningsvis, som jag skrev på Supermiljöbloggen igår:

”… det är en politisk process som går långsamt, den lär inte lösas snart men vi mår alla dåligt av det.”

2 reaktioner på ”… och en eftermiddag med Rädda mannen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s