Idag försökte vi rädda mannen

Fast vi gjorde i och för sig mycket annat också. Rädda mannen var en konferens anordnad av Naturskyddsföreningen och jag var där hela dagen och twittrade bland annat.

Rädda mannen handlar om vår kemikaliesamhälle. Att vi omger oss med så extremt stora mängder olika kemikalier och miljögifter utan att de egentligen märks. Visst, jag har fått svara på flera frågor idag som: ”men allt som finns är ju kemikalier”. Jo, det stämmer men det är väl ganska svårt att använda sig av andra ord. Miljögifter är något som vi redan vet är farligt, det säger ju sig självt. Men kemikalier finns det så många av och de verkar på så olika sätt. Dessutom samverkar de på kända och okända sätt och ger upphov till så kallade cocktail-effekter som vi egentligen inte vet så mycket om.

För det är det stora problemet. Vi har egentligen inte tillräcklig kunskap om precis alla krångliga namn som står på innehållsförteckningen till schampoflaskan. Vi försöker sätta riktvärden för vad som är farligt, men de är oftast baserade på en 70 kilos man. Hur stor del av befolkningen är inte mindre än det och därför också mer känsliga? Speciellt barnen! Cocktail-effekter är ännu svårare att hålla koll på, vad händer när isopropylbromid blandas med hexametylfosforsyratriamid (ja, de namnen är riktiga! Jag har inte hittat på dem).

Eller, har vi inte kunskap så det räcker förresten? Vi vet att det är krångligt, svårt och oöverblickbart med alla dessa kemikalier som finns och hittas på. Borde inte det räcka?

Det finns något som kallas försiktighetsprincipen och substitutionsprincipen. Att vi ska vara försiktiga och substituera (byta ut) farliga ämnen mot mindre farliga i den mån det går. Men varför ägna sig åt sånt när man kan köra på som vanligt och ta konsekvenserna sen? Eller ännu lättare, skeppa iväg dem så det blir någon annans ansvar.

Ungefär detta var det vi sysslade med idag. Mer utförligt om programmet och vad jag tyckte om dagen kommer senare!

8 reaktioner på ”Idag försökte vi rädda mannen

  1. Hej, Var också där. Det talades också om företagens ansvar. Att de flesta företag vill sälja saker som är ok. Men vet de vad de säljer? Kemikalieinspektionen fann nyligen i ett stickprov kritor som innehöll 17% bly. I en vanlig leksaksaffär. Inte på en billig stormarknad. Inte efter tips från någon som dött eller fått utslag. I en helt vanlig leksaksaffär i ett vanligt (men sällan förekommande) stickprov. Jag undrar om företagen vet vad de säljer?

    • Hej! Jo, jag var ju på seminariet som handlade om just företag. Kan väl svara att det verkar vara både och. Vissa ämnen håller de koll på, andra inte. Det kan bero både på vinstintresse och vad kunderna efterfrågar. Men framför allt så tror jag att det även är svårt för företag. Ska utveckla detta mer senare :)

  2. Jag var på leksaksseminariet då jag driver EkoLeko som säljer enbart giftfria leksaker. När vi talade om ohälsosamma kemikalier i leksaker på en annan koferens nyligen med kemikalieinspektionen konstaterades att slime nu äntligen skall förbjudas då det innehåller nästan bara skräp som är giftigt. En butik frågade då hur lång tid de hade på sig att sälja ut lagret…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s