Animefilm med miljöbudskap – Princess Mononoke

Jag har påbörjat en utforskning av Studio Ghiblis anime-filmer och först såg jag Princess Mononoke. Den är från 1997 och handlar om en pojke, Ashitaka, som drabbas av en förbannelse av en vildsvinsdemon.

För att hitta ett botemedel ger han sig ut på en resa och hamnar mitt mellan Järnstaden och Skogen. Järnstadens härskarinna vill både utvinna mer järn genom att hugga ner skogen och döda skogsanden. Skogens djur med prinsessan Mononoke i spetsen gör naturligtvis våldsamt uppror.

Fina japanska landskap drabbas av människans ödeläggelse när vi bara strävar efter mer rikedom, här i form av järn, och makt över alla levande varelser. Människan framställs som tvådelad, både girig och trångsynt men också snäll. Den var klart sevärd, även om jag fick lite sneda kommentarer från min familj: ”ser du på barnprogram?”… Väcker eftertanke om hur vi faktiskt beter oss, mot varandra och mot miljön.

Ashitaka, pojken som fick en förbannelse.
Han står med en fot på människornas sida och en i skogen.
Prinsessan Mononoke

Här kan du läsa mer om filmen på IMDB.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s