Brev till restaurang Sangria om scampi och svärdfisk

Detta mail skickade jag till Restaurang Sangria i Linköping då jag varit hos dem och ätit middag. Scampi och svärdfisk på menyn är så omodernt i dagens miljösamhälle. Hoppas på en förändring å det snaraste!

Hej!


Jag var och åt på er restaurang i Linköping i lördags. Det var god mat, speciellt som jag valde hjort men jag såg också att ni serverar både scampi och svärdfisk. 


Scampi är verkligen en miljöbov på tallriken och det har Naturskyddsföreningen jobbar hårt på att visa. Så här skriver de bland annat (http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/fisk/jatterakor/):


”Det vanligaste är att jätteräkorna kommer från Sydostasien där de odlats i stora bassänger. För att göra plats för bassängerna skövlar räkföretagen livsviktig mangroveskog. Fiskar och andra skaldjur som lever i skogen försvinner eller dör. Lokalbefolkningen som tidigare kunde livnära sig på fisket lämnas utan försörjningsmöjligheter.”


Svärdfisk är utrotningshotat och om vi fortsätter äta det kommer den snart ha försvunnit från våra hav för alltid.


Jag hoppas att ni omvärderar ert val att servera scampi och svärdfisk, för miljön och människornas skull!


Mvh,
Katarina Tagesson
Miljövetare och bloggare


Skribent på http://www.supermiljobloggen.se
Privat miljöblogg http://www.katarinasprojekt.se

6 reaktioner på ”Brev till restaurang Sangria om scampi och svärdfisk

  1. Euhm. Finns svärdfisk som är fångad enligt, kvot, djup, tyngd och krok. Check your facts. Sen finns det även vilda jätteräkor som inte fångas med trål. Fast inget som kommer hit dock. Förutom Svärdfisken. och om man inte importerar räkorna alldeles själv.

  2. Bra att dom svarade. jag blev ispirerad och skickade ett mail till källaren bacchus i norrköping där jag va i helgen och bad dem omvädera sin meny där det just nu serveras både havskatt och tigerräkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s