Gruvbrytning i städer

Sym City innehöll både föreläsningar från de tre huvudtalarna Gunther Pauli, Henrietta Palmer och Jan de Wilt men också flertalet seminarier med olika varierande teman. Själv valde jag:

  • Staden som framtidens gruva, 
  • Staden som handelsvara – Hur kan vi överföra och exportera svensk miljöteknik och systemlösningar och
  • Visualisering – Perspektiv och exempel från forskning och praktik med tillämpningar för individer, forskare och offentliga aktörer.
Staden som framtidens gruva var precis vad jag hade läst i våras i kursen Industriell Ekologi, lika intressant och fascinerande även denna gång. Presenterade gjorde Joakim Krook, lektor på IEI och de som pratade var Björn Berglund, doktorand vid IEI, Inger Niss, Utsikt Nät AB och Tobias Hamre från Stena Recycling. 
Staden som fenomen påverkar sin omgivning mer än jag tror många tänker på. Innan detta tillfälle har man liksom aldrig riktigt tänkt på vad vi skräpar ner i form av nedlagda kablar, ledningar och rör i marken. Framför allt så ligger det oerhörda ekonomiska resurser alldeles bortglömda. Metallpriser ökar i dagens samhälle, vi har utvunnit de allra mest lättbrutna malmfyndigheterna och slösar i stor grad med resurser. Därför är det bra både ur ett miljöperspektiv och i ekonomiska termer att ta tillvara på resurser och återvinna mer.

Tänkvärt citat från seminariet:

”Avfall är det som finns kvar när fantasin tagit slut”

Björn Berglund om Staden som gruva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s