"Let’s work with what we have"

Torsdag och fredag spenderade jag i Norrköping på konferensen Sym City. Det var den första i en återkommande konferensserie om hållbara städer, tänkt att hållas vart annat år. Professor Mats Eklund från IEI, avdelningen för Industriell Miljöteknik på Linköpings universitet, hälsade oss välkomna och lämnade ganska snabbt ordet över till Gunther Pauli.

Gunther Pauli, ekonom, professor i systemdesign, entreprenör och talare, är urtypen av karismatisk föreläsare som kan konsten att dra med sig sina lyssnare. Han berättade engagerat om ”the blue economy” (competetive innovation with profit) som han anser är vägen framåt istället för ”the green economy” (expensive and protecting). De goda exemplens makt använde han sig flitigt av; han visade bilder på bambu-hus, hur zebrors färgmönster kan lära oss om ventilation och att termiter kan hålla fuktighet på en konstant nivå.

Därav kom hans punchline: ”Let’s work with what we have”.

The Blue Economy syftar till att använda den innovationskraft vi har och därmed nå en hållbar utveckling genom diversitet och nya idéer.

Han sa också: ”Sometimes it takes a foreigner to introduce you to what Sweden has” eftersom flera av exemplen finns i Sverige. Detta återkommer jag till mer i nästa blogginlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s