Hållbara städer – Sym City på torsdag

På torsdag drar det första Sym City igång i Norrköping. Det är en konferens med temat den hållbara staden. Jag har ju blivit inbjuden att i egenskap av miljöbloggare bevaka konferensen både på blogg och twitter. Tittade igenom programmet i helgen och det låter som om det finns flera väldigt intressanta seminarier. Bland annat:

A. Staden som framtidens gruva
Allt mer av naturresurserna finns bundna i städers tekniska system. En betydande andel av dessa materialförråd är dessutom outnyttjade, till exempel i urkopplade infrasystem. I den här sessionen får vi höra forskares, återvinningsföretags och infreastrukturägares syn på städers potential som framtidens gruva. Hur mycket värdefulla material innehåller en stads infrasystem, var i staden finns dessa potentiella resurser och under vilka förutsättningar kan de bli tillgängliga för återvinning. 

Sessionsledare:
– Joakim Krook, Linköpings Universitet 

Talare/Teman:
Att försena Nostromo – om de gömda metallförråden i Norrköpings underjord
Björn Berglund, Linköpings Universitet
Urkopplade elkablar – möjligheter och hinder för ökad återvinning
Inger Niss, elnätschef på Utsikt Nät AB
Metallutvinning från städers infrasystem – tankar från ett återvinningsföretag
Tobias Hamre, Stena Recycling

I en av de bästa kurserna jag gick på Miljövetarprogrammet, Industriell Ekologi, läste vi just om gömda och bortglömda resurser i städerna i form av kablar och annat. Det var väldigt inspirerande att läsa om då och jag hoppas seminariet blir lika givande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s