En tung dag för Sveriges miljöarbetare

Idag var en märklig dag, ur miljösynpunkt.

Höstbudgeten presenterades idag av Anders Borg (m) och den innehöll inga positiva nyheter för miljöfrågorna. Dels sänks anslaget till exempelvis Naturvårdsverket och tågen. Citerat nedan, Hannes Holm (v):

”Det blir inte heller någon storskalig järnvägssatsning. Regeringen anslår 1,8 miljarder till järnvägen för nästa år. Det är bra med mer pengar, men långt ifrån vad som behövs. Extra oroande är också regeringens höjningar av banavgifterna, en ren straffskatt på järnvägstrafiken.”

Flera tunga namn inom miljörörelsen, dock inte från regeringspartierna såklart, har kommenterat budgeten med ord som skandalöst, verkningslöst, ansvarslöst. Jag skulle vilja lägga till och säga att det är en sorgedag för Sveriges samlade miljöarbete. Några ord från andra:

Patrik Eriksson, Greenpeace kampanjchef:

”Reinfeldt pratar mycket om att ta ansvar nu. Jag tycker att det är hög tid att börja ta ansvar för miljön också. Det här är ingen budget för miljön. Totalt minskas miljöbudgeten med flera hundra miljoner de kommande åren.”

Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande:

”Miljöbudgeten minskar med över en miljard de kommande åren. Det betyder att man skär i grunden för det offentliga miljöarbetet i Sverige och att miljöbudgeten åter hamnar under fem miljarder, en tillbakagång. Det känns så tråkigt.” 

Miljöpartiets nye ekonomiskpolitiske Per Bolund säger detta:

”Vi behöver använda det ekonomiska utrymmet till framtidsinvesteringar i mer järnväg, högre löner till lärarna och satsningar på företagande.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s