Plastflaska eller metall

I somras gick jag och köpte en ny vattenflaska för att komma ifrån plastflaskeländet. Men ända sedan dess har jag funderat över dess miljöpåverkan. 

Men först lite fakta. Flaskan i fråga är i rostfritt stål och kommer från Stadium. Den rymmer 0,75 dl. Men det är inte en termos utan har bara enkla väggar, inte dubbla.

Och så till miljöfunderingarna. Här ställs plast mot metall och materialens samlade miljöpåverkan, något som kallas ekologisk ryggsäck (och som kan jämföras med en människas ekologiska fotavtryck). För plast har dels problem under tillverkningsfasen och dels under användningsfasen i och med att plast släpper ifrån sig partiklar och ämnen. Slutligen är det stora miljöproblem förknippade med återanvändnings- och slutfasen, exempelvis det faktum att plast aldrig bryts ner i naturen som ju plasten i Stilla havet tydligt visar.

Men metall har också problem. Det kostar på att utvinna energimässigt och så är det en ändlig resurs som tar slut om vi utvinner för mycket. Man kan återvinna men då mister man en del av metallens kvalitet.

Eftersom jag i nuläget inte har tid eller resurser att genomföra en djuplodande livscykelanalys för de båda flaskorna så återstår frågan, vad är bäst för miljön? Jag kommer i alla fall att fortsätta att använda min metallflaska med tanke på plastens alla rapporterade negativa effekter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s