Trendigt att handla närodlat

Idag skrev jag på Supermiljöbloggen om att närodlad mat trendar. Men jag skulle vilja utveckla resonemanget från sista stycket lite.

För jag ser nämligen inte att det är så stor skillnad mellan ekologiska och närodlade produkter. Visst, att något är närodlat betyder inte att det är ekologiskt men tvärtom, att ekologiskt är ofta närodlat, hänger tätt samman.

I begreppet ekologiskt ingår det mycket. Bland annat minskade eller obefintliga bekämpnings- och gödningsmedel och minskad klimatpåverkan.

Långa transporter är oftast inte hållbara. Och i tider med ökade energipriser kommer det inte hålla ihop ekonomiskt. Då är det bättre att man utvecklar sitt lokala jordbruk så att man inte blir utan mat eller drabbas av orimligt höga priser. Samtidigt är det ju förenligt med de svenska miljömålen Giftfri miljö och Ett rikt odlingslandskap, att man inte ska använda naturfrämmande ämnen i ett lantbruk.

Sen tillkommer såklart frågan om en global rättvisa. Men fokus kanske helst bör ligga på att utveckla miljövänliga och energieffektiva transporter och ett lantbruk utan gifter.

En reaktion på ”Trendigt att handla närodlat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s