"En sjöman älskar havets våg"

Vi har nu seglat i en vecka och kommit in i bra och fasta rutiner. Purrning kl 7.30 ungefär och därefter frukost. Varannan dag får vi gröt och varannan dag får vi yoghurt. Därefter skiljer det sig lite. Har vi kampanj sätter vi ihop utställningen på kajen och ombord på skeppet. Vår quiz står utställd i land och vi har ett informationstält strax framför landgången, alldeles grönt och fint i Naturskyddsföreningens färger. Luppbordet, utrustat med stereoluppar och mikroskåp, står också på landbacken och där brukar barnen flockas och kolla på blågröna alger, havsborstmask och andra småkryp.

Ett annat ställe där folk brukar samlas är vid fören där två akvarier står uppställda. Det ena har vi döpt till ”det friska havet och det är fyllt med liv. Bland annat så finns det blåstång där spigg brukar gömma sig och bygga bon. Det finns även små kräftdjur och vi fångade en plattfisk som lade sig till rätta på botten. I det andra akvariet ”det sjuka havet”, är det ingenting. Det enda som finns är svavelbakterier och tyvärr är det en tredjedel av Östersjön som ser ut så, främst djuphavsbottnar men det sprider sig alltmer.

Fältbiologerna har även en saga uppsatt mellan två stag på båten. Där kan man läsa om skorven och dess promenad genom Östersjön för att se hur det har förändrat sig genom årtusenden och om Östersjöns unika flora.

De dagar vi inte har kampanj seglar vi och har navigeringskurs. Vi ingår i tre vaktlag om Storsegelvakt, Mesansegelvakt och Försegelvakt. Det innebär att vi har ansvar för varsitt segel när den ska hissas eller beslås. Vi måste också gå vakt för att hålla koll på skeppet. Då gäller rollerna Frälsis (håller koll på man över bord och lite allmän koll akteröver), Rorgängare (man hjälper till i styrhytten och styr Shamrock), Biträdande navigatör (man får också vara i styrhytten och hjälpa till att navigera), Utkik (man håller koll på prickar, fyrar och annat föröver) och Vaktens vissla (då måste man vara aktiv på däck men har ingen annan roll än att man ska kunna hjälpa till vid behov).

Allt som allt, vi har det väldigt bra och är aktiva från morgon till kväll. Framför allt så har vi kul!

Klättring upp till rå med Naturskyddsföreningens flagga i topp
Fotograf Bo Björnsäter
Informationsbord med allt om havsmiljö
Mikroluppskoll med Stefan och Ellinor
Fältbiologernas utställning mellan två vant
Blåstång och tångsnällan i vårt akvarium
En storspigg
Vi kan ju inte direkt påstå att ”det sjuka havet” lockade folk…
Däremot var nyfikenheten stor inför ”det friska havet” och allt liv där
Finaste solnedgången

En reaktion på ”"En sjöman älskar havets våg"

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s