Närmiljö och vem som blir påverkad

Kanske är det bakvänt egentligen. Just ute på fjället, så nära naturen man kan komma, är det kanske det ställe som behöver bry sig om miljön allra mest. Framför allt eftersom närnaturen där vi vistas blir påverkad på ett helt annat sätt.

I en stad, ett fenomen som blir allt tydligare eftersom vi i väst tillåtit oss själva att påverka miljön och samhället negativt i så stort omfång hittills, menar jag att de negativa effekterna inte märks lika tydligt på samma sätt. Naturligtvis drabbas även vi stadsbor av exempelvis smog och dålig luft, nedskräpning och vattendrag som inte är särskilt hälsosamma. Men de allra största miljökatastroferna förskonas vi ifrån.

Det är inte vi som får missbildningar, sjukdomar, blir sterila och dör av smutsigt vatten, fullt av kemikalier som släpps ut i vattendrag. Det är inte vi som först drabbas om polernas isar smälter och havsnivåerna höjs. Det är inte vi som utsätts för de värsta mängderna bekämpningsmedel och konstgödsel som hälls ut på fält och åkrar.

Därför motsäger jag mitt första påstående i första stycket. Det är vi som påverkar naturen mest, oavsett var det sker, som borde bry oss mest. Vi i västvärlden, som med vårt välstånd styr världens utveckling, borde ta vårt ansvar och leda en utveckling åt motsatt håll med en positiv samhällsutveckling med minimal påverkan på vår närnatur och i resten av världen.

Egentligen borde vi helt enkelt ta vårt ansvar närhelst och var som helst det sker en negativ påverkan på miljön och samhället.

Rent vatten – en självklarhet för alla kan tyckas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s