Ny växthusglob i Linköping kan bli verklighet

Källa

I våras läste jag den mest inspirerande kursen under hela min studietid på Miljövetarprogrammet. Den hette Industriell Ekologi. Vi fick bland annat lära oss om hur växthus fungerar. Igår läste jag att man i Linköping nu ska bygga precis ett sådant växthus vi lärde oss om!

Växthus behöver två saker, värme och koldioxid, för att det man odlar ska trivas bra. I Nederländerna används fossilgas för detta behov, vilket knappast är bra för miljön. Men det behöver inte vara så. I Linköping ska man nu bygga ett ”prototyp”-växthus, en glasglob, som värms av spillvärme och koldioxid från biogas.

Tanken med det är att man ska ta tillvara något som ändå går till spillo. Problemet med spillvärme från biogasproduktion är att den är så pass ”kall” att den inte duger till fjärrvärme. Och koldioxid har vi ju ändå för mycket av i atmosfären…

Men Linköping ska inte bli det nya Nederländerna, tapetserat med växthus. Istället ska det vara ett demonstrationsväxthus för att visa att tekniken fungerar.

Något annat som är lite kul att veta är att plantorna i växthuset ska få ”åka karusell” under sin livstid. Man planterar nämligen fröerna i botten och sedan får de åka spiral uppåt i växthuset tills de är färdigvuxna. På så sätt växer det på höjden och behöver inte ta så mycket plats i sidled. Det kan vara bra för sådana länder som Nederländerna där nästan varenda kvadratmeter kring hamnarna är täckta med växthus.

Visste ni också att Nederländerna står för 40 % av Europas (tror jag att det var) totala biff-tomatsproduktion?

Länk till nyheten: http://plantagon.com/international/2011/05/27/plantagon-skriver-avsiktsforklaring-med-tekniska-verken/, och
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/plantagon-international/pressrelease/view/plantagon-skriver-avsiktsfoerklaring-med-tekniska-verken-641363

En reaktion på ”Ny växthusglob i Linköping kan bli verklighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s