Sverige borde fixa 100 % förnybar energi

Något jag länge förespråkat är att tanken på olja som huvudsaklig energikälla inte bör ersättas med en ny källa som kan ta hela ”ansvaret”. Istället bör vi öppna upp ögonen för flera förnyelsebara energikällor som ingår i ett blandenergisystem.

I Sverige är vi ganska inne på vindkraft, den ska byggas ut det är de flesta överrens om. Vi har sedan tidigare bra tillförsel av vattenkraft, i nuläget finns det varken behov för en utbyggnad eller för en miljömässig vinst. Däremot är solenergi och vågenergi inte lika accepterade och välkomnade. Vi har ett solcellsstöd från regeringen där man kan få upp till 60 % av investeringskostnaden i stöd. Men jag anser ändå inte att det räcker.

I Japan så planeras nu en lag där alla nybyggda hus ska förses med solpaneler. Varför har inte vi något liknande? Varför bygger vi inte in förnyelsebara energisystem i nya bostadsområden, satsar på gröna tak och kollektivtrafik redan från början? I Sverige framhålls ofta att vi är så duktiga på förnyelsebar energi och miljöfrågor. Men vi, som trots allt har kapaciteten, har fortfarande ett energisystem som till merparten inte består av förnyelsebar energi tycker jag visar på för lite politisk och medborgerlig vilja.

Nej, vi behöver krafttag i miljöfrågorna och inte bara ängsligt vänta på att andra ska gå före. Verktygen finns, men ingen som tillämpar dem.

2 reaktioner på ”Sverige borde fixa 100 % förnybar energi

  1. Japanernas tanke låter bra och god. Något liknande skulle kunna göras i Sverige, men en lag på att alla hus måste ha det känns överdrivet. Tänk typ en skyddad hydda ute i skogen under en massa träd… :P Jag kan bara säga att jag är glad att vi inte har Japans politiker, för de kläcker ur sig otroligt idiotiska saker mest hela tiden. Men ja, deras mål att satsa hårdare på solenergi är väldigt positivt.Jag vet inte hur effektivt vågenergi skulle vara i Sverige eftersom jag inte är säker på hur mycket vågor det måste vara, vi har ju inte direkt ett stort hav att tillgå. Kina däremot vet jag skulle testa vågenergi någonstans (minns inte i vilket sammanhang jag läste det).

  2. Vågenergi kräver inte så mkt som jag förstått det. Fast det fungerar såklart bättre i länder som har mer tidvatten. Vad jag menar med exemplet vågenergi är att man måste tillåta sig att se utanför lådan och tänka nytt :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s