Kärnkraftsreaktorer kan stängas utan problem

Maria Wetterstrand, språkrör, och Lise Nordin, Miljöpartiets energipolitiska talesperson, skriver idag på DN Debatt om att åtminstone två av Sveriges kärnreaktorer skulle kunna stängas utan problem.

Redan i år väntas Sverige exportera åtta terawattimmar (TWh) el och nästa år tio TWh. Det är ungefär lika mycket som de tre äldsta reaktorerna producerade 2010. Fram till 2020 beräknas överskottet bli hela 23 TWh, vilket nästan motsvarar produktionen i fem av Sveriges tio reaktorer. Detta utan att det behöver tas ett enda nytt politiskt initiativ. 

I ljuset av detta är det uppenbart att det är fullt möjligt att låta ett par reaktorer tas ur drift i Sverige redan denna mandatperiod utan att det påverkar tillgången på el i Sverige. Och utan att det påverkar klimatpolitiken. Vi har för avsikt att i dag presentera detta förslag i en motion till Sveriges riksdag med anledning av händelse av större vikt.

Citat ur: Minst två kärnreaktorer kan stängas utan problem DN Debatt 2011 04 08

Det bekräftar det jag argumenterade för i inläggen Kärnkraften, en het fråga och Ytterligare kärnkraft och förnybar energi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s