Folks lathet – jordens undergång?

Ja, kanske är det så. För enligt en undersökning som Avfall Sverige har gjort så kan nära 60 % av det som slängs i soppåsen återvinnas. När det kommer till matavfall är siffran 80 %. Och det är ändå inget nytt. Vi vet nog sen tidigare att vi skulle kunna sopsortera och ta hand om vår mat mycket bättre.

För det är inte uppvärmningen av klimatet som är det största hotet, tror jag. Istället tror jag att vi i en alltför nära framtid kommer att få uppleva hur resurser tar slut runt omkring oss. Hur råvaror som vi tidigare kunnat bryta i överflöd kommer sina och att det blir svårare att nyproducera produkter i sällsynta material. Inte bara sällsynta förresten, det blir allt vanligare att även våra mest frekventa råvaror tar slut. Peak Oil är bara ett exempel, fossila energikällor ett annat.

Nej, vore vi inte så lata och bekväma av oss så vi inte ser nyttan i att källsortera vårt avfall och ta hand om det som naturen ger oss så skulle framtidsvisionen se helt annorlunda ut. Jag tror lathet är människans olycka.

Sopsorteringskärl som skulle kunna användas flitigare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s