Disputation: Förnyelse med förhinder – den riksdagspolitiska debatten om omställningen av energisystem

Ibland pågår det sådana trevligheter som disputation på universitetet. Så förra fredagen när min lärare från kursen Nationell Miljömanagement skulle disputera tog jag mig till grannstaden och bänkade mig bland åhörarna.

Ann-Sofie Kalls avhandling heter Förnyelse med förhinder – Den riksdagspolitiska debatten om omställningen av energisystemet 1980-2010 och i den redogör hon för hur fokus på energifrågorna har skiftat från olja till kärnkraft till biobränslen till grön energi till kärnkraft, flera gånger om.

Hon tar sitt avstamp i folkomröstningen 1980, då skulle Sverige rösta om kärnkraftens utveckling. Därefter gås fyra tidsperioder igenom, 1980-91 (I skuggan av kärnkraften), 1991-97 (De förnybara energikällornas genombrott), 1997-06 (Nu börjar omställningen) och 2006-10 (Vem ska ställa om vad?).

Intressant nog så har hon tagit med miljöminister Andreas Carlgrens citat ”de förnybara källorna har redan vunnit matchen”. Man kan ju fråga sig om det verkligen stämmer… Jag ska i alla fall läsa boken så fort jag har lite mer tid över!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s