Omställningsrörelsen – en föreläsning

MFG, marknadsföringsgruppen för Miljövetarprogrammet, anordnar ibland föreläsningar för oss studenter. Idag hade de bjudit in Hugo Malm från Omställning Linköping

Transition Towns är en rörelse som bildades i Totnes, Storbritannien, 2006 och är alltså en relativt ny idé. Tanken är att med ett gräsrotsperspektiv och positiva visioner ställa om världen till en miljövänligare livsstil.

De har två viktiga frågor: dels Peak Oil och dels ekonomisk tillväxt. De hör ju visserligen ihop eftersom vi med oljas hjälp nått oerhörd ekonomisk tillväxt. Men samtidigt har vi frångått jordens kretslopp och det håller inte att i längden ständigt ha en exponentiell tillväxttakt. Dessutom vill de komma bort från oljeberoendet då det bidrar till stora miljöproblem. Dock anser Omställningsrörelsen att problemet inte är entydigt utan: ”vi måste jobba på alla fronter” (citat från Hugo Malm).

En annan aspekt av ekonomisk tillväxt är att vi faktiskt inte blir lyckligare av konsumtion av varor och produkter. Omställningsrörelsen vill ha en annan definition på välfärd.

För att nå en omställning så är det också viktigt att poängtera att omställningen är lokal. Man börjar i det lilla med egna insatser, för ingen kan förändra hela systemet på en gång.

Hugo Malm föreläser för Miljövetarstudenter

Till sist ville han bjuda in alla Norrköpingsbor till ett uppstartsmöte för Omställning Norrköping onsdagen den 13/4 kl 19 i studieförbundet NBV:s lokaler på Repslagaregatan.

En reaktion på ”Omställningsrörelsen – en föreläsning

  1. Låter som en trevlig föreläsning, men jag kunde inte låta bli att notera "Peak Olja". "Peak Oil" borde bli "Oljetoppen" på svenska. Att översätta halva begreppet och dessutom inte på ett helt korrekt sätt tycker jag ser märkligt ut och stör flytet i läsningen lite. Framför allt tar det fokus från budskapet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s