Kärnkraften, en het fråga

På grund av kärnkraftsolyckan i Fukushima och jordbävningen med dess efterföljande tsunami i Japan har kärnkraftsdebatten verkligen blossat upp i Sverige och runt om i resten av världen. Det finns mycket att säga om detta, jag gör det i punktform för och emot:

För:

– Kärnkraft ger inte upphov till utsläpp av växthusgaser.
– Kärnkraft är inte beroende av väder och vind.
– Kärnkraft är effektivt.
– Det kommer bli ännu mer effektivt i framtiden på grund av forskning och dess potential till utveckling.

Emot:

– Det är inte säkert, olyckor inträffar trots att man försöker förebygga allt.
– Uran är en ändlig resurs.
– Det finns ännu inget slutförvar (även om Svensk kärnbränslehantering (SKB)ansöker om det just nu).
– Stora tillgångar på kylningsvatten krävs.


Ja, ni har säkert massor om åsikter om kärnkraftens vara eller inte vara. Bring them!

3 reaktioner på ”Kärnkraften, en het fråga

  1. Men hallå hallå :P Kärnkraften ger visst växthusgasutsläpp. I livscykelanalys anses kärnkraften släppa ut likvärdigt och ibland mer än vind och vattenkraft. Kärnkraften anses inte ge växthusgasutsläpp för att man inte tar med transporter och brytning i beräkningarna hoho

  2. Sounds fair, inklusive Towes kommentar. Fattas bara att sätta siffror på allt så att man kan jämföra med alternativ.Du kan nog förtydliga "effektivt" lite – vilken kostnad är det som är liten jämfört med den producerade mängden el?

  3. Håller nog med Pelli där. Kärnkraften är ganska dyr faktiskt, men får man upp effekten, vilket jag tror du menar med effektiv, så blir det ju klart billigare per enhet energi producerad. Dock är uran ändligt och kommer leda till dyrare priser allt eftersom efterfrågan ökar, peak uran om man ska jämföra med dagens peak oil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s