Höjda elpriser, bra för miljön men kanske inte för din plånbok

Jag har förstått (även om jag inte är så insatt i debatten) att elpriset är på väg uppåt, dels på grund av en lång kall vinter och problem med kärnkraften men också på grund av att vi har ett nytt el-system i Sverige.

Låt mig då få komma med ett kanske provocerande uttalande: dyrare el borde vara det bästa för miljön på så sätt att starka incitament för att sänka elanvändningen skapas. För det är allmänt känt, finns en resurs i överflöd är det lätt att överkonsumera och tro att den räcker i evighet plus att den är ofarlig.

Det hela går lite i samma anda som mina tidigare inlägg om att konsumera mindre för miljöns skull och hur vi ska bo bättre (nja, typ i alla fall…).Vi är väldigt styrda av just pengar och tillgång/efterfrågan. Själv har jag inga problem med höjd elräkning, den var inte så stor att börja med. Helst skulle jag vilja bo i ett passivhus där det inte behövs uppvärmning och sedan möblera sparsamt med strategiskt utplacerade lågenergilampor. Jag tror också på en blandad framtida energiförsörjning med källor som sol-, vind- och vattenkraft i många olika former.

En reaktion på ”Höjda elpriser, bra för miljön men kanske inte för din plånbok

  1. Än så länge har jag inte hört talas om något sätt att få folk att minska sin elanvändning utöver prishöjning. Samtidigt vill jag inte minska min i form av att stänga av saker, men det är ren bekvämlighet (och att jag inte har så mycket saker alls, och än mindre som står på standby ibland).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s