Buljong, ett test och en jämförelse av innehåll och smak

Knorr, Kung Markatta och Biofood

Buljong som smakförstärkare känner jag mig lite tveksam inför då det kan innehålla både det ena och det andra. Dock finns det såklart ekologiska alternativ som är lite bättre. De buljonger jag har kollat närmare på är Knorrs vanliga buljongtärningar, Biofoods ekologiska grönsaksbuljong (KRAV-märkt) och Kung Markattas ekologiska grönsaksbuljong (KRAV-märkt och EU-lövet).

Knorr: 
Innehåller: salt (20 %, 0,4 % per 1 dl färdig buljong), mononatriumglutamat, dinatriumglutamat, dinatriuminosinat, vegetabiliskt fett, modifierad stärkelse, arom med vete, jästextrakt, härdat vegetabiliskt fett, lök, kryddor, persilja, antioxidationsmedel E 310 och E320. (ingen uppgift om grönsaksmängd)

Biofood:
Innehåller: havssalt (44 %, mindre än 1 % i färdig buljong), palmolja, jästextrakt, rårörssocker, palsternacka, lök, purjolök, morot, gurkmeja, vitlök, peppar, libbsticka, karameliserat socker och persilja. (5,5 % grönsaker)

Kung Markatta:
Innehåller: havssalt (18,9 %, ingen uppgift om halt i färdig buljong), majsstärkelse, jästextrakt, morot (3,6 %), lök (3,4 %), glukossirap, selleri, purjolök, örter, solrosolja, kryddor. (10 % grönsaker)

Mina kommentarer:
Salthalt – För mycket salt leder till hjärtproblem så det ska helst inte vara för högt. Här är Biofood sämst, med liten marginal, och Kung Markatta är bäst.

Grönsakshalt – Helt klart är det grönsakerna som ska stå för smaken och därför tycker jag inte att det ska vara inblandat några konstiga onämnbara ämnen. Glutamat som det finns i Knorrs buljong är inget vidare ur hälsosynpunkt, dock kan man väl diskutera dess påverkan i så liten mängd (jag skrev ett inlägg om det i januari). Bäst är därför Kung Markatta som innehåller 10 % grönsaker.

Fett – Härdat fett ska man helst undvika och det finns det i Knorrs buljong, dock är inte palmolja så mycket bättre som i Biofood. De hävdar dock att den är certifierad enligt riktlinjer för RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), men jag vill nog ändå påstå att palmolja ska undvikas i största mån. Det bästa är Kung Markatta som använder solrosolja som fett.

Smak – Detta är ju helt personligt, mycket kan nog också ha att göra med vana. För jag tycker nog att Knorrs buljong har ”ursprungssmaken”, beroende på att vi alltid använde det när jag var liten. Jag har också ganska svårt för Biofoods buljong då jag tycker att den har alltför dominerande smak. Kung Markatta använde jag första gången igår men tyckte nog att den var helt okej i smak.

Övrigt – Det här med buljong är en snårig djungel och egentligen skulle man väl försöka sig på att göra egen. Så långt har jag dock inte kommit, med att koka fond och frysa in isbitskuber. Helst skulle jag dessutom göra det på egenodlade grönsaker, men det får bli ett projekt på framtiden.

Slutkommentar – Jag vill i möjligaste mån laga mat med så få tillsatser som möjligt och satsa på naturlig smak, därför faller valet på Kung Markattas buljong.

Kung Markatta in action, i bakgrunden min kycklinggryta

5 reaktioner på ”Buljong, ett test och en jämförelse av innehåll och smak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s