H&M lanserar nästa miljövänliga kollektion: Conscious Collection

Nu följer H&M upp sin Garden Collection från förra året med Conscious Collection (pressrelease här). Samma koncept, de vill framhäva sig som CSR-medvetna och som ett företag med tydlig miljöprofil. Vi hade en debatt redan då, om man nu vill vara miljövänlig så ska man ju helst inte konsumera nytt, hellre köpstopp eller second hand. De material som används är:

Ekologisk bomull
Är bomull som har odlats utan användning av farliga kemikalier.

Ekologiskt linne
Är linne som har odlats utan användning av farliga kemikalier.

Återvunnen polyester
Är polyester som har tillverkats av PET-flaskor, textilavfall eller gamla plagg.

Tencel ®
Silkesliknande, förnybart material som har tillverkats med minimerad miljöpåverkan.

Men då som nu så tycker jag att det trots allt är bra att vi ser den här trenden med ekologiska kläder. Modeindustrin har så stor makt på oss ”vanliga dödliga” att jag enbart ser det som positivt att vinden verkar vända. Kvalitet går före kvantitet och materialen ska vara hållbart producerade. MQ:s körde på en kampanj om kvalitet och nyligen bloggade jag om dyra men hållbara herrskor.

Dock, och här kommer mitt ifrågasättande, hur hanterar de bomullsindustrin? Jag har för mig att jag har hört att det är svårt att få fram ekologisk bomull. Och vad betyder ”odlad utan användning av farliga kemikalier”? Så ofarliga kemikalier får användas? Eller man har bara tagit bort kemikalierna och ändå konstgödslat? Ja, vad ska man tro. Informationen är ju ganska knapphändig.

Pressrelease från H&M – Kvinna
Pressrelease från H&M – Man

2 reaktioner på ”H&M lanserar nästa miljövänliga kollektion: Conscious Collection

  1. Det är en intressant fråga vad ekologisk bomull egentligen är. Speciellt i frågan om det fortfarande används konstgödsel och kemikalier. Grav gärna vidare i det.

  2. Ja, jag har länge undrat. För bomull är ju en så vattenkrävande gröda att konstbevattning på något sätt måste ske. Och då handlar det inte om kemikalier längre utan hur vattenresurser fördelas. Så det finns mycket att fundera på i den frågan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s