Låt oss köpa dyrare saker, för miljöns skull

Att läsa en blogg om herrskor kanske inte är det vanligaste jag brukar göra, framförallt så har jag ju inget intresse av herrskor eftersom jag är tjej… Men just detta inlägg handlade om att köpa dyra handgjorda kvalitetsskor, bland annat för miljöns skull!

De flesta av oss handlar väl skor på stan i någon kedja som DinSko, Deichmann, Scorett eller Kalle P. Sko. De kanske heller inte är så dyra ”för då kan man köpa fler, oftare” eller för att vi helt enkelt inte tycker att det är värt det. Men egentligen, skor slits väldigt lätt, de går ur mode eller så tröttnar vi bara. För att inte tala om de gifter som finns i dem, som Naturskyddsföreningen uppmärksammade förra året. Själv har jag varit väldigt dålig på att köpa bra, funktionella och snygga skor. Oftast blir det tygskor eller konstmaterial som slits och går sönder på en säsong. Det är sällan de håller längre.

Mina senaste köp dock bryter trenden lite. Jag köpte ett par stövlar i läder från Stockholm Design Group och mina senaste tygskor är Lacoste. De kostade mer, kräver lite mer skötsel men håller å andra sidan så mycket längre, och jag tar mig tiden att ta hand om dem!

Bloggen som jag pratade om diskuterar samma fenomen, fast de drar det snäppet längre. För här diskuteras handsydda skor för 7500 kr (kanske inte det jag brukar betala för skor) som jämförs med andra skor i prisklassen 1500 kr. Summan av kardemumman, författaren till bloggen tycker att det är värt det, både i pengar och för miljöns skull, att köpa ”svindyra skor – för plånbokens skull”.

Och som sagt, det är ju rent ut sagt förkastligt att köpa dålig kvalitet och sedan bara slänga bort saken i fråga, vare sig det rör sig om skor, kläder eller möbler. Slit och släng-samhället är inget vidare miljövänligt samhälle. Exempelvis MQ:s kampanj i höstas tog ju upp just den frågan. Utan att ha ekologiska kläder i sitt sortiment körde de på devisen kvalitet, inte kvantitet som något bra för miljön. Och det stämmer ju, även om jag såklart tycker att man borde öka andelen eko-bomull och återvunnen polyester exempelvis.

4 reaktioner på ”Låt oss köpa dyrare saker, för miljöns skull

  1. Jag delade en gång en dubblett med en kille som var inne på samma spår (även om han nog mest önskade sig handsydda skor för att de är snygga). Och även om man inte köper otroligt dyra skor kan man ju satsa på att få dem att hålla. När jag köper skor räknar jag med att använda dem i minst två år innan jag får anledning att ens fundera på ersättare till dem.

  2. Jag håller med dig i din grundtes – konsumera färre men hållbarare grejer. Men jag vill påpeka två saker: 1) tjejer kan också köpa sk. herrskor. Många tjejer trivs bäst i det. 2) Du brukar glömma bort begagnat när du bloggar om konsumtion. Utan att säga att ingen någonsin får köpa nytt, så tycker jag det vore bra om begagnat också får plats i samtalet. Finns mycket snyggt, definitivt snällt mot plånboken och oftast det allra bästa för miljön.

  3. Anna: Och för att förtydliga, jag skriver inget om att tjejer inte kan köpa herrskor. Men jag gör det inte.Och apropå att shoppa begagnat. Jag kanske inte skriver om det i mina konsumtionsrelaterade blogginlägg, men då fokuserar jag ju också mest på miljöaspekten av nyproducerat. Dock(!) så skriver jag om det i form av bloggtips och liknande.

  4. Anna: Vad syftar du på med "herrskor" i det här fallet. Jag kan inte komma på att jag någonsin sett en tjej/kvinna med skor som liknar de modeller som finns på den aktuella bloggen. Vad gäller mer "vardagsskor" har jag förvisso inte heller lagt märke till det men misstänker att det då beror på att det är så liten skillnad mellan dam- och herrmodell. På samma sätt är jag säkert inte ensam kille om att bära skor som saluförts som "dammodell" (vilket bara innebär att de har en smalare passform).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s