Naturskyddsföreningen och Patagonia finns båda på min boklista

För att följa spåret jag slängde ut i mitt bloggtipsar-inlägg så vill jag nu passa på att tipsa om mina favoritmiljöböcker för tillfället. I min tävling lottar jag bort en bok med handfasta råd för att man ska bli mer klimatsmart (precis som titeln antyder…). Men det finns så mycket mer litteratur på området som också är läsvärd!

Naturen till din tjänst – Naturskyddsföreningen 2007
– Först skulle jag vilja tipsa om Naturskyddsföreningens årsbok från 2007. Här har de samlat olika texter som alla på ett eller annat sätt handlar om ekosystemtjänster. För de vinster vi får ut är så osynliga så det verkligen förtjänas att uppmärksammas extra. Tänk er exempelvis bin som pollinerar blommor eller grödor vi odlar för vår matförsörjnings skull. Men vi har istället tagit till att bespruta grödorna så dör bina och vi står utan pollinerare. Då har vi förstört en ekosystemtjänst som istället måste utföras för hand av människor eller köpas in utifrån för dyra pengar. En mycket intressant bok för dig som vill fördjupa dig i vad en ekosystemtjänst är.

Det vilda, det vackra och det ekologiskt hållbara – Jonas Anshelm 2004
– Med underrubriken: Om opinionsbildningen i Svenska Naturskyddsföreningens tidskrift Sveriges Natur 1943-2002. Jag som är medlem i Naturskyddsföreningen och gillar deras tidskrift tycker det är jättekul och intressant att få läsa om hur man har sett på miljöfrågan i början och hur både föreningen och tidskriften har utvecklats. Men denna bok har inte bara behållning för medlemmar, den ger ett snitt över miljödebatten i Sverige under 1900-talets andra hälft. Det är lätt att leva i nuet men minst lika viktigt att komma ihåg att det är historien som har format oss idag.

Let my people go surfing – Yvon Choinard 2006
– The education of a reluctant businessman. Grundaren till Patagonia berättar här om sin utveckling från ostyrig pojke vars största intresse var att klättra i berg till att bli en affärsman med ansvar för ett stort och framgångsrikt företag, fortfarande med klättring som största passion. Patagonia är inte bara ett märke för out doorutrustning och funktionella kläder för ett aktivt liv. Det är ett projekt där Choinard visar att man inte måste vara en miljöbov och självisk bara för att man driver ett företag. De ger varje år 1 % av vinsten till miljö-NGOs. De vinnlägger sig om bra tillverkningsprocesser och minskad påverkan på miljön. Jag blir riktigt inspirerad av att läsa denna bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s