E-nummertankar och glutamat

Glad i hågen köpte jag Skånska pepparkakor härom dagen, utan att närmare fundera på innehåll, av ren vana och ett sug efter just dessa. Väl hemma tänker jag: men var det här verkligen bra nu då? Vad innehåller de?

Men jag korrigerade snabbt mina tankar. Är inte detta beteende mer ohälsosamt än själva innehållet i sig, funderar jag vidare. Bidrar inte detta till en stress och ett orosmoment extra? Jag är inte för att proppa livsmedel fulla med konstigheter, bäst är ju trots allt att laga och baka själv, med ingredienser som du förstår och kan hitta enkelt. Men när man förutom att kolla priser även ska bry sig om tillsatser, smakämnen och diverse andra konstigheter, så känner i alla fall jag att det börjar bli för mycket för den enskilde konsumenten. Själv är jag ju intresserad och bryr mig om min mat och miljön, men jag har en känsla av att det är andra som kanske inte har samma brinnande intresse men ändå känner att de borde bry sig. För att inte tala om alla de som inte bryr sig och proppar sig fulla med antioxidationsmedel, smakförstärkare, extrakt från rötat trä och andra onyttigheter. Jag vill värna om vår mat och jag vill framförallt ha mat som är god, hälsosam och med minimal påverkan på miljön. Det är också viktigt för mig att det är GMO-fritt.

Visste ni föresten att smakförstärkaren glutamat eller E620-E625 finns naturligt i kroppen som en aminosyra? Det behövs som signalsubstans i hjärnan men även för att musklerna och nervsystemet ska fungera som det ska. Men i för stora mängder påverkar det oss negativt, nervcellerna börjar bete sig okontrollerat och dör till slut. Man kan även få nedsatt syn då nervcellerna i ögat dör. Glutamat i höga mängder tros också ligga bakom Parkinson och Alzheimers. Så om det ämne bara ökar i livsmedel ökar även vårt intag och vi utsätter oss för onödiga risker. Det är just detta som jag vill komma ifrån i livsmedelsindustrin.

Jag tycker helt enkelt inte att det borde ligga så mycket på konsumenternas ansvar att börja oroa sig och försvåra sin vardag mer än nödvändigt. Är det så svårt att producera livsmedel på ett schysst, miljövänligt och hälsosamt sätt?! Borde vi inte kräva det generellt av livsmedelsindustrin och inte enbart uttrycka vår konsumentmakt genom valet av de varor vi köper?!

Nu innehöll ju faktiskt dessa pepparkakor inga e-nummer, mättat fett eller andra processade artificiella livsmedel, som tur var. Alltså behövde jag inte stressa upp mig. Men jag fick ju ett blogginlägg på köpet ;)

Innehållsförteckning Farfars Skånska Pepparkakor

5 reaktioner på ”E-nummertankar och glutamat

  1. Vi har glutamat hemma i en kryddburk, och använder det ibland i matlagningen. Jag tänkte först bli orolig, men sen insåg jag att salt också är en krydda som är skadlig i för stora mängder. Faktum är att allt vi äter är skadligt i för stora mängder :o

  2. Precis som chipsen och akrylamid! Men ändå, om man bryr sig kan man ju ändå i möjligaste mån försöka undvika det? Hörde också att glutamat är den femte smaken umami och att det är det man förstärker, det finns en annan kryddblandning från Japan som fungerar på samma sätt, smakmässigt alltså.

  3. Intressant. Men tänk nästa steg också. Alltså hur mkt glutamat kan vi käka innan det finns anledning till oro. Antagligen är det så extremt liten påverkan på kroppen om man äter livsmedel med detta ämne i. Så det vore mer intressant om vi fick veta var gränsen gick. Påverkar det i princip inte så finns det ingen direkt anledning att tycka illa om dem som producerar mat med detta innehåll, och ändå mindre anledning att bry sig över huvud taget. Detta förutsatt att det ju faktiskt krävs mkt höga halter för att det ska bli farligt, vilket ingen verkar veta. Iaf inte av oss. =)

  4. Hrrrrrm, glutamat och neurotransmittorer alltså… Det finns någonting som kallas blod-hjärnbarriären (BBB) som kontrollerar vilka ämnen som får komma in i hjärnan och vilka som stängs ute. Det fungerar i princip som en mur med ett fåtal dörrar där endast vissa substanser (t ex glukos) har nyckeln till sin speciella dörr (dvs selektiva transportörer). En snabbt framgooglad artikel (nej jag har inte kollat impactfactor)http://www.ajcn.org/content/90/3/867S.abstractDvs i grova ordalag, ät glutamat om du vill det kommer ändå inte in (kanske rent hypotetiskt sett vid groteskt intag). Men imponerande att du hittat glutamatteorin bakom neurodegenerativa sjukdomar, you go girl!Och när vi ändå är inne på ämnet: Aminosyran tryptofan som finns bl a i bananer är substrat för bildningen av serotonin (neurotransmittor det med), och ja, det finns en transportör för tryptofan i BBB. En ökad bildning av serotonin har samma nettoeffekt som SSRI (läkemedel mot depression), så man skulle kunna bota en depression genom att äta banan. Typ ett ton om dagen.

  5. Glutamatteorin som du säger, är den vedertagen alltså? Trots brist på vetenskaplig säkerhet? För jag läste om det i en kokbok… Men du som är kunnig på ämnet, det är väl ändå inte bra att trycka i sig en mängd OLIKA ämnen som har diverse skilda påverkansfaktorer på kroppen? För att inte tala om de olika gifter som man faktiskt har konstaterat finns i våra kroppar. Vi vet ju inte hur allt reagerar tillsammans. Cocktaileffekt liksom?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s