1:e december

Snön har lagt sig som ett täcke över hela Sverige och här hemma firades förste december in med köldrekordet -20 grader! Jag älskar snö och vill gärna ha snö tre månader om året men ett tjockt snötäcke och kalla dagar för tyvärr med sig en hel del miljöaspekter. Själv har jag åkt bil till jobbet de senaste dagarna då bussarna slutar gå och för att -20 grader är lite väl kallt att cykla i (inte för att vissa inte har försökt)! Det är många som gör som vi dessutom. Bilköerna är enorma och det tar dubbelt så lång tid att ta sig någonstans. Men faktum är ju att kollektivtrafiken är minst lika dåligt rustad för kallt väder som vi. Själv har jag haft turen att ”bara” få vänta på bussen i 20 minuter då den var sen, men mina syskon stod igår och väntade i en timme, i kallaste vädret i manna minne!

Ni kanske alla har hört om tågkaoset? För att inte tala om bilkaoset på E4:an förra veckan!? Det är väl tillfällen som dessa som man borde kunna lämna bilen och alla risker som finns med att hamna i köer, råka ut för olyckor och trasiga bilar, och bara slappna av i ett tåg? Det vill i alla fall jag, men när man hör om passagerare som fastnar i tågen i flera timmar utan värme och fungerande toaletter, blir man ju lite avskräckt. Vad kan man säga? Det är i alla fall inte enbart SJ:s fel, så mycket vill jag hävda. Vi ägnade oss åt ett tankeexperiment på universitetet en gång, varför fungerar tågtrafiken i Sundsvall hela vintern där det generellt sett kommer mer snö när den inte gör det i Linköping?

En studiekamrat lade fram tanken att det beror på spårens beläggning, vi har en underkapacitet söder om Stockholm av spår då det helt enkelt är för trångt på spåren. Sker det då en olycka, som det trots allt gör ibland beroende på olika faktorer, så får det verkningar så långt bort att nästan alla tåg påverkas. I Sundsvall så går tågen inte lika ofta och man hinner ”städa upp” och åtgärda problemen innan fler tåg kommer. Visst, det finns fler aspekter på detta problem. Underhållet av spåren ska såklart upprätthållas. Hur ofta hör man inte att det är signalfel? Dock vill jag bestämt säga att om man satsar mer pengar på att bygga ut spårkapaciteten och bygga bort flaskhalsar, som den i Stockholm, så kommer det gå lite smidigare.

Å andra sidan, har vi redan blivit för vana vid den klimatförändring som redan finns? Jag hörde på jobbet idag att vi har ”anpassat” oss så till den milda grad att vi har glömt att det finns snö och minusgrader, tågen som köps in kommer från Tyskland och är inte anpassade för det klimat vi har. Vintern (ja, eller höst som det ju nyss var :p) är extrem på alla sätt, både i snömängd, tidighet och kyla. Men snö kommer varje år, löven faller på spåren varje år och så vidare (hämtat från Betnér 2009). Så jag tycker vi avslutar denna långa utläggning om snö och tåg med just youtube-klippet med Magnus Betnér om SJ:

 
Glad december!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s