Och jag anser fortfarande att elbilar är framtidens bil

För första gången sedan ”Årets bil” startade för 47 år sedan har en elbil vunnit denna utmärkelse. 57 motorjournalister i 30 länder utsåg Nissan Leaf, med en elmotor på 116 hästkrafter.

”Juryn bekräftade i dag att Nissan Leaf är ett genombrott för elbilar. Nissan Leaf är den första elbil som kan mäta sig med konventionella bilar på många sätt.”

http://www.dn.se/motor/2.2202/nissan-leaf-arets-bil-2011-1.1218356 2010-11-29

Vissa debatterar med mig huruvida vi kan försörja tillräckligt många elbilar utan att bygga mängder med nya kärnkraftverk. Kanske mer en syn in i framtiden som får har, man jag tror verkligen det går att genomföra. Vi människor är så påhittiga och får vår framtida eltillförsel på fler sätt än vindkraftverk eller vattenkraft. Det är inte så svart och vitt när det kommer till framtidens energi. Fråga Fortum ;)

Nissan Leaf – bild från DN.se

3 reaktioner på ”Och jag anser fortfarande att elbilar är framtidens bil

  1. Jag håller med din om att det kanske inte kommer att vara några problem med elen till bilarna i framtiden (kanske om vi energieffektiviserar i andra områden). Det jag däremot tror blir svårare när det gäller elbilar är produktionen. Till batterier idag använder man lithium, något som det inte finns överdrivet mycket av. Man pratar ju om peak-det-mesta nu och om något, så är lithium en bristvara på vår jord. Tänk om alla ska ha en bil, precis som idag. Det blir mycket lithium det. Sen finns ju fortfarande frågor om platsen bilar tar, i staden, men även de barriärer de utgör i naturen. I min framtidsbild är inte bilen speciellt självklar, i varje fall inte som den ser ut nu och den infrastruktur som byggs runt den.Nu spånar jag bara lite, men min poäng är att det finns andra problem med bilar än bara energin de drivs av.

  2. Självfallet! Du kommer med bra tankar. En bil behöver ju dessutom inte bara lithium, det blir mycket plast, metall, gummi och andra ämnen. Jag läste en debattartikel inför valet om att det trots allt inte finns "miljöbilar" trots diverse miljövänliga drivmedel, för själva bilen i sig kan inte räknas som miljövänlig.

  3. Tack. Det är precis det som är en stötesten när det gäller bilar. Det är inte bara drivmedlet som är ett "problem". Även det du nämner, som plaster, gummi, produktion och transport o.s.v. Dessuotm har du infrastrukturen runt bilarna som slukar mark något helt galet. Bilen är dock bekväm och ganska go´ att köra runt i. Jag hade liknande tankar kring cykeln också för ett tag sedan. Jag kände att det var skönt att cykla, ett transportmedel som inte är så beroende av olja, men tänk efter hur många saker på en cykel som är oljebaserat. Det är ganska mycket plats, gummi och olja som finns på en cykel också. Skrev ett inlägg om det på min blogg, men kan inte hitta det i skrivandets stund. Nu blev det mer lösa tankar, men det blir väl så en tisdag eftermiddag när tröttheten börjar komma ifatt en.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s