Trollsländor på Östergötlands Länsmuseum

Hej, igår var jag på utställning! Fast det var mer ett hörn av en utställning där några elever från år tre på Katedralskolan i Linköping redovisade sitt projektarbete. De hade inventerat trollsländor och visade upp en kavalkad av bilder på vackra, mystiska och trollbindande flygdjur! Jag har tidigare inte reflekterat över hur fina trollsländor är.

Dessutom fanns det en miljötvist på det hela. Trollsländor kan användas som indikatorer på klimatförändringar, dels för att de flyttar allt längre norrut ju varmare det blir men också för att de påverkas negativt av värmen (oklart hur dock).

Och fler trollsländor behöver inventeras! Entomologiska Föreningen Östergötland driver ett projekt som heter ”Trollsländor i Östergötland”, där kan du bli tilldelad ett område på exempelvis 10 x 10 km och sedan inventerar du vattenmiljöerna där tre gånger under sommaren. De artbestämda sorterna rapporteras sedan in i Artportalen som drivs av Artdatabanken.

Mer om Artportalen på Länsstyrelsens hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s