Ett ton koldioxid ser ut så här

Ett ton koldioxid har väl snarast blivit ett begrepp i klimatkretsar. Mycket handlar om att spara ton koldioxid hit och dit. Men vet ni egentligen hur mycket det är, förutom att det väger ett ton? Jag fick nyss reda på det via minplanet.se som hänvisar till U&W [you and we] Blogg där de synliggör detta.

Foto publicerat med tillstånd av Göran Wiklund, U&W [you and we] Blogg

Ett ton är 556 kubikmeter och om man skulle forma det till en boll skulle den bli cirka 5 meter i diameter. Ganska stort alltså!

Bilden är tagen på COP15 i Köpenhamn och bollen kommer från kampanjen 1tonmindre.dk. En kampanj lanserad av danska Energistyrelsen 2007 som varade fram till december 2009. Bra sätt att synliggöra hur mycket vi faktiskt pratar om när vi säger ett ton. Ett ton föresten? Hur mycket väger det?

Vi tar ett exempel med mjölkpaket. Ett paket väger ungefär ett kilo och ett ton är ju 1000 kilo så det blir 1000 mjölkpaket. Det är ganska mycket. Ungefär så mycket mjölk dricker min familj upp på 66 veckor, det känns ännu mer.

Men nu vet vi i alla fall. Föresten sägs det att en svensk bidrar till att sex ton koldioxid släpps ut varje år. Det blir plötsligt ännu mer. Svindlande tal.

2 reaktioner på ”Ett ton koldioxid ser ut så här

  1. Jag tycker "1 ton" låter mer än "en 10 meter hög ballong", eftersom ballonger känns lättare än de egentligen är – de tränger undan så mycket luft. Till exempel skulle 1 ton koldioxid bara ge ca 300 kg utslag på en våg. Däremot är förstås en fysisk ballong mer påtaglig än en teoretisk gasmassa.För övrigt tycker jag att att visa upp en stor ballong och säga "titta vad mycket det är!" är att överförenkla det komplexa sambandet mellan koldioxidutsläpp och miljöpåverkan. Vår atmosfär får plats med 10^16 sådana ballonger, så om man bara ser till volym är det inga problem :pJag kan göra likadant med kärnavfall: Ta en cocacolaburk (33cl). Titta vad lite det är! Det är totala mängden kärnavfall en människa skulle orsaka under sin livstid om all el kom från kärnkraft. Om vi avsatte 1% av Saharas yta till avfallslager och ställde cocacolaburkarna sida vid sida utan att stapla dem, så skulle vi ha plats för över 10^14 cocacolaburkar, dvs över 10000 generationers kärnavfall (med dagens population).

  2. Intressant jämförelse!Men själva grejen är antagligen att man, med rätta enligt mig, bara vill trycka in i folks hjärnor att ett ton koldioxid påverkar mycket, och då försöker man visa detta genom att visa en stor grej, som förvånar människor, och bidrar till eftertanke. Antagligen funkar det, eftersom människor är lite tröga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s