Upplevelsen av en gasbil

Jag körde biogasbil för första gången. Det första jag reagerade på var motorljudet, det var så lågt men behagligt. Det andra jag reagerade på var hur snabbt tanken föll. Så jag behövde tanka, alldeles själv och det har jag inte gjort tidigare. Egentligen var det inte så svårt, men lite knepigt hur man skulle sätta fast munstycket och så där.

Men jag förstår inte hur man skulle kunna gynna ett mer miljövänligt bilåkande om det inte finns tankstationer överallt. Så vitt jag vet så har vi bara två i Linköping. Följden blir ju då att man måste köra mycket längre för att kunna tanka. Det minskar också manöverutrymmet skulle jag vilja påstå. Man måste hela tiden vara uppmärksam på var närmsta mack är och planera in tankningarna oftare. Fast som pendlingsbil inom eller mellan städer är det ju oslagbart. Svensktillverkad biogas är ju det hittills bästa drivmedlet, förutom el förstås (men då är ju batterikostnaderna så höga).

Tankning pågår!

Instruktion till att tanka gas

3 reaktioner på ”Upplevelsen av en gasbil

  1. Har du någon livscykelanalys på elbil respektive biogasbil? Vilken el säger du är bättre än biogas? För tillfället är jag övertygad om att Svergie inte skulle få någon vidare miljövänlig el om kärnkraften stängs av. Visst, man kan beställa att få el från förnybara källor, men i slutändan blir det då mindre el över åt stora företag och liknande.

  2. Det verkar i vart fall finnas fyra stationer i Linköping. Eventuellt finns det ännu fler, som inte Eon vill göra reklam för. Men ja, drivmedlets lämplighet bygger ju på att mackarna är tätt utplacerade. =)http://www.eon.se/templates/Eon2TextPage.aspx?id=57168&epslanguage=SV

  3. Viktor: Nej, ingen LCA. Dock är det allmänt känt att el är och kommer bli det bästa drivmedlet för minskade koldioxidutsläpp.Erik: Jo, och det är ju det som är svårt med gasbil om man ska åka längre. Ett monopol för bensin som behöver brytas helt enkelt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s