En kort redogörelse för min praktik hittills

Alltså, jag påbörjade min VFU, verksamhetsförlagd utbildning eller med andra ord praktik, i måndags förra veckan. I Miljövetarprogrammet ingår 5 veckors praktik på valfritt ställe och jag är alltså på Länsstyrelsen och naturvårdsenheten. Främst ingår jag i förvaltargruppen men jag får även vara på hela enheten och om jag vill på Miljöskyddsenheten.

Förra veckan var något av en introduktionsvecka. Dag 1 satt jag mest och krånglade med lite olika datasystem. Dag 2 satt jag med två andra praktikanter från Miljövetarprogrammet, fast på Miljöskyddsenheten och pysslade med lite sanering.

I går var jag ute med en reservatsförvaltare i Kärnskogsmossen, nordväst om Finspång. Det är ett relativt nybildat naturreservat om 1000 hektar och består till stor del av en myr men även en hel del skogar. Tanken är att de ska lägga ut 2,5 km spång över mossen så vi skulle snitsla vissa sträckor. Det innefattade att kliva omkring i den blöta myren som trots ett centimetertjockt istäcke, gav efter rejält. Behöver jag säga att jag blev blöt upp till knäna? Men efter ett antal regniga och snöiga dagar så hade solen kommit fram, och det var så vackert med rimfrost och snö. En helt fantastisk dag att spendera ute!

I detta så ingick att prata med några av de skogsarbetare som ska hjälpa till att återställa skogen. I nuläget är det 40 årig planterad skog som står i raka rader men den ska brännas för att frilägga mineraljorden från förnan (det översta marklagret med delvis nedbrutet organiskt material, med ett tjockt täcke av blåbärs- och lingonris) så att tallarna trivs bättre. Bränner man dessutom tallar (meningen är alltså inte att de ska dö) kan man få dem att bilda starkare virke och sällsynta svampar gynnas och börjar växa. Kort sagt, en mer naturlig skog ska bildas med hjälp av människan.

Annars så har jag på min praktik fått följa med på både enhetsmöte med alla från Naturvårdsenheten och på förvaltarmöte. Jag har gått runt och lärt mig mer om hotade arter och ska nästa vecka följa med en klimathandläggare för att se hur man arbetar där. En mycket intressant och lärorik praktik helt enkelt!

En reaktion på ”En kort redogörelse för min praktik hittills

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s