Hur ser statusen för ekologisk bomull ut egentligen?

Ja, det funderar jag på. För när jag senast var inne på H&M, någon slags kommersens högborg, så tyckte jag mig se små gröna lappar överallt på kläderna. Det är ju just dessa gröna lappar som visar att ett plagg är miljövänligt inne på H&M. De använder sig ju inte av någon konventionell märkning.

Det är inte bara strumpor som är miljövänliga, man kunde se flera toppar, underkläder, jackor… Ja, allt verkar det som. För ett år sen var jag lycklig om jag kunde hitta en ynka t-shirt men nu går det verkligen ingen nöd på denna front. Positivt, javisst. Men tanken väcks ändå. Om det har skett en sådan snabb uppgång på eko-klädutbudet, har produktionen av ekologisk bomull då hängt med? Eller fanns det ett överskott som nu går åt till kläder?

Eko-kläderna på H&M kostar generellt sett inte mer än de gamla vanliga, och då har ju tidigare röster höjts mot den sämre klädproduktionen. För en tröja gjord i Kambodja möter knappast Sveriges höga villkor om arbetsmiljö och rättvis lön. Vem betalar för våra 50-kronors tröjor? För bomull är ju en resurskrävande gröda att odla. Det går åt mycket vatten och bekämpningsmedel.

Eller är det bara jag som blandar bort korten nu? Har jag missat något i mitt resonemang?

De ekologiska strumpor som väckte hela min tankegång

Till H&M:s försvar bör jag nog tillägga att de även använder sig av återvunnen polyester och andra miljövänligare materialval, inte bara bomull.

Tidigare tankar om kläder och eko:
http://kirschbeeren.blogspot.com/2009/12/klader-och-eko.html
http://kirschbeeren.blogspot.com/2010/03/garden-collection-ute-nu.html
http://kirschbeeren.blogspot.com/2010/06/jag-har-diskuterat-det-har-tidigare-men.html

3 reaktioner på ”Hur ser statusen för ekologisk bomull ut egentligen?

  1. Hmm, min första spontana tanke är att reagera på ordet "blend". Är 100% av bomullen verkligen eko eller bara en del av den?

  2. Bra skrivet, jag känner mig också skeptisk. Ett bra mijötips är att laga gamla kläder, fortsätta använda utan att bry sig om vad som är inne, köpa begagnat. På så vis slipper jag bekymra mig om H&M överhuvudtaget. Vill man ändå köpa nytt ibland så är det nog klokt att vara kritiskt mot sånt som är av dålig kvalitet och måste bytas ut snart (läs H&M).

  3. Julia: det finns båda sorterna. Blend är en blandning och brukar, oftast, vara i storleksordningen 80/20. Större del eko-bomull.Anna: bra ideer för dig och andra som bryr sig lite mer. Men det gör ju inte alla…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s